Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Quan aprendre la taula periòdica és un joc

Alumnat de L'IEs Penyagolosa de castelló prova la versió en línia del joc de cartes «ChemMend» desenvolupat per investigadors de la Universitat Jaume I

Estudiants de segon cicle d'ESO i Batxillerat de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Penyagolosa de Castelló han estat provant dins d'una experiència pilot la versió en línia de ChemMend, el joc de cartes gratuït dissenyat per dos joves químics investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló per facilitar l'aprenentatge de la taula periòdica d'elements de forma lúdica.

Els investigadors Vicente Martí Centelles (la Pobla Tornesa, 1984) i Jenifer Rubio Magnieto (Castelló, 1983) van crear el joc de cartes en 2014 mentre realitzaven la seua tesi doctoral a la UJI. Ho feren en el seu temps lliure, ja que no disposaren de cap finançament per materialitzar la seua idea. «La taula periòdica és molt important, bàsic per tots aquells estudiants que volen fer Química, però el seu aprenentatge resulta un poc avorrit i monòton», explica Martí des de la Universitat d'Edimburg (Escòcia) on porta tres anys com a investigador posdoctoral.

Impacte internacional

El joc de cartes de ChemMend, que els centres docent poden descarregar-se gratuïtament en internet (chemmend.uji.es) té una dinàmica similar al joc de l'Uno, molt popular entre els escolars. Els participants han de seguir la carta de referència amb cartes que representen elements del mateix grup o període. El joc ha tingut impacte internacional ja que s'ha publicat a una de les revistes més importants d'educació química, el Journal of Chemical Education dels EE UU.

L'expansió d'esta interessant ferramenta educativa ha donat enguany un pas endavant amb la creació d'una versió en línia del joc gràcies al finançament de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) de la UJI.

L'equip de treball format pels dos creadors del joc, l'expert en la web Luis Leiva, investigador i director de Tecnologia de l'empresa Sciling, SL i l'informàtic V. Javier Traver, investigador de l'INIT, han realitzat un estudi pilot previ de l'aplicació web en el qual han participat tres professores del Departament de Física i Química de l'IES Penyagolosa de Castelló, Desideria Almela, Rosa Salvador i Manuela Segura.

«Una eina complementària»

Almela destaca que ChemMend «és una eina complementària per l'estudi de la taula periòdica, que ajuda i motiva l'aprenantge memorístic dels seus elements». «La influència del món audiovisual és molt gran en els joves, per tant fa més atractiva la part més memorística de la taula periòdica», apunta. La docent, que junt a les seues companyes han provat el joc amb l'alumnat de tercer d'ESO i Batxillerat, detalla que als joves «els agrada molt jugar a videojocs, per tant la aplicació els crida molt l'atenció». «És una ferramenta interessant per a recolzar l'aprenentatge i recomanable per a que l'alumnat, d'una forma lúdica i més atractiva, reforce en casa el treball fet a l'aula», conclou.

Vicente Martí, per la seua part, subratlla que la versió en línia del joc «és una forma de fer-lo més accessible a tot el món». A més, permet jugar sol.

Compartir el artículo

stats