Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Experiències de vida que trenquen barreres

Alumnat de grau mitjà de Xúquer centre educatiu d´alzira dissenya activitats esportives en la natura per escolars amb discapacitat del CEE Carmen picó

Proporcionar a xiquets, xiquetes i persones adultes amb algun tipus de discapacitat les eines per a poder gaudir de les nostres joies paisatgístiques practicant esport, realitzant alguna ruta de senderisme o activitats d´oci per a viure la naturalesa sense barreres. Este és l´objectiu que ha marcat Xúquer Centre Educatiu d´Alzira al seu alumnat del cicle de Formació Professional (FP) de Grau Mitjà de Tècnic i Tècnica de Conducció d´Activitats Físic-Esportives en el Medi Natural (Tecamn).

El centre de la capital de la Ribera Alta impulsa des d´este curs un projecte experiencial amb el col·legi públic comarcal d´Educació Especial (CEE) Carmen Picó d´Alzira perquè el seu alumnat siga capaç de desenvolupar activitats de sensibilització, rutes i promoure la pràctica esportiva respectant el medi ambient i fent de la naturalesa un espai accessible a totes les persones.

A través d´este projecte conjunt, es promouran valors de desenvolupament personal i social, el respecte, la tolerància a través de l´esport i, per damunt de tot, educar a la societat pel que fa a acceptar les diferències. «Amb esta nova experiència l´alumnat de Xúquer aprendrà a dissenyar activitats per a persones amb diferents tipus de diversitat, psíquica o motora, entre elles persones amb lesions medul·lars o paràlisi cerebral», ha explicat Eduardo Juan Aguilar, docent de Xúquer.

Contacte amb la realitat

Durant este curs, l´alumnat treballarà amb estes persones en el disseny i desenvolupament d´activitats que els permeten gaudir de la naturalesa sense barreres. «Des de l´assignatura Activitats Físiques per a Persones amb Discapacitat, creiem que la millor manera que el nostre alumnat aprenga és treballar en contacte amb la realitat. Per açò, els centres Xúquer i Carmen Picó decidim crear un projecte conjunt on tots podem aprendre», ha destacat el professor de Xúquer.

Després de la trobada de convivència entre l´alumnat i el professorat dels dos centres implicats en el projecte, el següent pas serà visitar les instal·lacions del CEE Carmen Picó on els futurs professionals de Conducció d´Activitats Físic-Esportives en el Mitjà Naturalconeixeran com treballa l´equip docent del col·legi d´Educació Especial i els possibles problemes que sorgeixen en el dia a dia. «Així, segons la programació didàctica i l´acord aconseguit amb el centre Carmen Picó, el nostre alumnat coneix de primera mà el que succeeix en una aula en la qual es treballa la diversitat amb alumnat amb Necessitats Educatives Especials», destaquen des de Xúquer Centre Educatiu. «El mètode és més significatiu i experiencial», subratllen.

Per a poder desenvolupar este projecte, analitzaran els diversos graus de discapacitat i quins esports o rutes són més adequats per a cada cas. Tanmateix, estudiaran les barreres arquitectòniques en espais urbans i la normativa vigent en instal·lacions esportives. «Els i les estudiants també hauran de conèixer les instal·lacions de la nostra ciutat i dels municipis del voltant, podran analitzar parcs i espais en la naturalesa on puguem realitzar activitats per a presentar propostes de millora», ha afegit Eduardo Juan Aguilar.

En el transcurs d´este curs, l´equip Tecamn desenvoluparà jornades esportives d´integració, on participarà l´alumnat de Primària i Secundària de Xúquer. També s´ha previst un projecte d´excursió a la naturalesa, on organitzaran activitats per als alumnes i alumnes del Carmen Picó, com a trajectes a cavall, cicle-turisme, senderisme, o activitats en el medi aquàtic.

Compartir el artículo

stats