Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un laboratori de futur

Trenta joves de batxillerat del CEU San Pablo aborden reptes d'innovació social amb empreses i la universitat

Un laboratori de futur

L'aliança entre Batxillerat, Universitat i empresa que ha posat en marxa este curs el Col·legi CEU San Pablo de Montcada és un «laboratori de futur» del qual no poden eixir més que resultats emocionants i enriquidors per a tots els participants. Este innovador projecte, pioner en el panorama educatiu espanyol i que suposa la creació del primer diploma universitari en Innovació Social per a alumnes de Batxillerat amb pràctiques en empreses, ha embarcat a 30 xics i xiques de 16 anys que estudien el primer curs d'esta etapa.

Este col·legi catòlic de l'Horta Nord, amb més d'un miler d'alumnes, pertany a la Fundació Universitària San Pablo CEU, la primera institució educativa privada d'Espanya amb més de 31.000 alumnes que estudien en tres universitats -la Cardenal Herrera de València, la San Pablo de Madrid i Abat Oliba de Barcelona-, 10 centres de Primària i Secundària, una escola de Magisteri, dues escoles de negocis i quatre centres d'FP.

Açò ha facilitat la creació de sinèrgies que han quallat en un programa disruptiu en el qual, per primera vegada, la Universitat, consultors experts en innovació i l'empresa s'acosten al talent més jove per a abordar reptes socials del nostre entorn i treballar en equip amb ells. «Este és el futur de l'educació», assenyala amb emoció la directora del CEU San Pablo, Amparo Arbiol, després del primer mes de funcionament d'este projecte que culminarà el pròxim abril.

A més del col·legi, en la inciativa s'han implicat la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU-UCH), la consultora BICG, cinc empreses referent en innovació (Consum, Estudi Savage, RNB, Logifruit i Culdesac) i l'Ajuntament d'Albalat dels Sorells. La proposta també té el suport de Santander Universidades.

Les empreses i l'ajuntament participants han plantejat als estudiants sis reptes d'innovació social als quals han de de donar resposta. Els joves, treballant en grup, han de proposar possibles solucions, argumentant els seus beneficis i riscos. Tots junts, decidiran quin s'ajusta millor en funció de diferents criteris i identificaran els recursos necessaris per a portar-les a la pràctica.

El repte que ha llançat Consum és com podrien contribuir les empreses de supermercats a acabar amb l'obesitat entre els joves; Estudi Savage planteja als alumnes com es poden inculcar valors de sostenibilitat al món del disseny; RNB busca una proposta per a adaptar les condicions laborals depenent del tipus de lloc de treball; el repte de Logifruit és desenvolupar un procés de distribució de productes frescos centrat en un model d'economia circular; Culdesac planteja als alumnes com es podria regenerar una zona del teixit urbà de València, i l'ajuntament cerca idees perquè «Albalat 0,0», el seu projecte per a reduir les emissions i millorar la qualitat de l'aire del municipi, tinga un impacte positiu entre la població.

«Aprenentatge experiencial»

Arbiol, subratlla que este projecte innovador prepara des de les aules de Batxillerat als alumnes «per a aplicar les últimes eines i metodologies d'innovació en ús en les empreses més capdavanteres (Design Thinking, Lean startup, pensament creatiu...), i donar així resposta a reptes reals, amb un enfocament adolescent, creatiu, atrevit, propi dels nostres joves de 16 anys». «La posada en pràctica de totes les competències que han aprés a l'aula (treball en equip i cooperatiu, comunicació i oratòria...) amb equips multidisciplinars de les empreses és molt enriquidora per a l'alumnat, ja que es tracta d'un aprenentatge experiencial i és tot un laboratori de futur», afegix.

Per al responsable de l'àrea de Col·legis CEU, Luis Martínez-Abarca, el més important és que el projecte «trau als alumnes els peus del llibre i els introduïx en la realitat». «No es tracta de convertir els estudiants en observadors, sinó que estos siguen autèntics agents de la transformació, que és el més valuós per a un alumne que té l'energia, la il·lusió i la imaginació que tenen els alumnes de Batxillerat».

Compartir el artículo

stats