Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Lupa a la violència masclista

Tres alumnes de l'IES Malilla investiguen el tractament de la premsa a les agressions que patixen les dones

Lupa a la violència masclista

Isabel Marco, Alejandra Martínez i Mireia Navalón, alumnes de Batxillerat de l’IES Malilla de València, han dut a terme el projecte d’investigació El tractament de la violència de gènere en la premsa valenciana, les conclusions preliminars del qual van presentar el passat dijous 14 de febrer en la Biblioteca de la Dona de València.

El treball fa incidència en la manera en la qual la premsa tracta el tema de la violència masclista i el seu paper en la conscienciació social. Per això, les alumnes han analitzat 47 notícies dels anys 1988, 1998, 2008 i 2017 relacionades amb el tema. «Quan ens vam proposar esta investigació, ens vam adonar que, lamentablement, hi havia massa notícies, el que suposava massa assassinats, així que vam decidir acotar el tema a les víctimes valencianes i als dos diaris valencians de més difusió», explica l’estudiants Alejandra Martínez.

Una altra de les joves investigadores, Mireia Navalon, explica que per tal de sistematitzar la investigació, van elaborar una fitxa en la qual es valoraven diferents elements, com la terminologia emprada; el sensacionalisme; la contextualització, les diverses fonts utilitzades; o l’aparició de justificacions o falsos mites. «Sabem que alguns d’estos elements són difícils d’objectivar, però pensàvem que era important intentar-ho per donar una visió el més aproximada i objectiva possible. Per elaborar la fitxa, vam llegir alguns articles i estudis relacionats amb el tema i també vam tenir en compte les recomanacionsque la Unió de Periodistes va fer al 2002», incidix Navalon.

En les conclusions generals del treball, les joves investigadores han remarcat que globalment els diaris valencians recorren al sensacionalisme com un element per tal d’atraure l’atenció del lector o lectora.

La importància de conscienciar

Les estudiants també destaquen que cal avançar en una major contextualització del problema, és a dir, segons les investigadores caldria que les notícies es feren ressó de manera habitual de qüestions com el nombre de víctimes, incloure sempre el telèfon 016 o l’existència de denúncies prèvies, perquè «d’esta manera es contribuiria a què la societat prenguera consciència de la magnitud del problema», detalla Isabel Marco.

En les seues observacions, Marco destaca que la premsa ha anat evolucionant en el tractament d’este tipus de notícies, però que encara queda molt per fer. «La premsa té un paper didàctic que jugar i en este tema encara més. Per això, entenem que és important que les notícies no siguen sensacionalistes i eviten les justificacions d’este drama social. Com a dones, ens preocupen molt estos assassinats i, sobretot, la doble victimització que de vegades es fa», postil·la.

Per la seua part, el coordinador de la investigació, Josep Fernández, explica que la recerca és el fruit de dos anys d’investigació, que les alumnes han fet de manera voluntària al marge del seu horari escolar. «El nostre IES fomenta la investigació entre l’alumnat de Batxillerat a través del programa d’Altes Capacitats. Cal posar en valor que este treball suposa un esforç tant per a l’alumnat com per al professorat i famílies. Ara bé, vistos els resultats crec que podem estar orgullosos de programes com este», conclou.

Compartir el artículo

stats