Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Paula Gazituaga: "Amb les olimpíades i Estalmat he descobert unes matemàtiques diferents"

Va quedar segona a les proves estatals, el que li donà un bitllet per a representar a Espanya en Ucraïna

L'estudiant de 2n de Batxillerat, a les portes de l'IES Tháder. levante-emv

És subcampiona de l'Olimpíada Femenina Matemàtica d'Espanya. Com ha arribat ahí i com ho ha viscut?

Vaig començar a participar en les Olimpíades en 1r d'ESO, quan em va donar classe el meu professor actual de Matemàtiques, Paco Gómez. Em va animar a participar i també em va parlar del projecte Estalmat (Estímul al Talent Matemàtic), on he conegut a molts professors que també m'han ajudat a preparar-me, fins que enguany vaig quedar segona en el districte d'Elx i em vaig classificar per a participar en la fase nacional, a Barcelona. Sabia que era molt difícil, perquè hi havia competidores molt bones de tota Espanya, i no anava amb intenció de guanyar; quan m'ho van dir, no em creia que havia quedat segona... A les olimpíades m'ho passe molt bé i conec a molta gent.

Aleshores, porta sis anys participant ininterrompudament?

Sí, he anat tots els anys des de 1r d'ESO, no he fallat cap.

I què destaca d'Estalmat? Què suposa per a vosté?

Vivint en Oriola és un sacrifici per al meu professor i ma mare, perquè són dues hores i mitja de cotxe, però jo vaig encantada i a ells els agrada vore'm aprendre. L'experiència és genial, perquè coneixes a gent de tota la Comunitat Valenciana, amb els mateixos interessos... i tot, per amor a les Matemàtiques i a l'ensenyament. És difícil trobar a gent així.

D'on li ve esta afició per les Matemàtiques?

Sabia que volia ser científica des de menuda. A 1r d'ESO, amb les olimpíades, Estalmat... vaig descobrir unes matemàtiques que no són les que es donen a l'institut, i des d'aleshores sent eixa inclinació.

I en què es diferencien?

El problema als instituts és que el temari està molt marcat i t'ensenya a fer un procediment que s'aprén per repetició. A les Olimpíades, t'enfrontes a un problema que no has vist mai, que en principi no saps com no resoldre i li has de donar voltes al cap... eixe és l'enginy que li falta a les Matemàtiques a classe.

Diu que gràcies a Estalmat ha conegut gent amb els mateixos interessos, el que supose que de menuda no era fàcil...

Clar, les Matemàtiques són una assignatura que molta gent rebutja, perquè les consideren massa abstractes o difícils. Aleshores, trobar a gent a la qual li agraden és complicat. Però, igualment, els companys de classe sempre m'han donat suport en totes les fases de les olimpíades... i m'he sentit acompanyada.

Ara, formarà part de l'equip espanyol, que viatja a Ucraïna. Què espera de l'experiència i com s'ha de preparar?

Ens anirem el 7 d'abril i tornarem el 13. Estic fent problemes per a tindre més recursos i tenim xarrades, encara que és complicat compaginar-ho amb 2n de Batxillerat... És difícil guanyar, perquè hi ha països molt preparats. Jo només vull participar, intentar fer-ho el millor possible i passar-ho bé.

També ha participat en les Olimpíades de Física, no?

Sí, en la fase local. És la primera vegada, perquè només es fa a Batxillerat i el temari és de 2n, no és com les Matemàtiques. Em vaig presentar perquè també m'agrada la Física, i faré tot el possible per estudiar Enginyeria Física i Matemàtiques.

És un doble grau?

Sí, en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Tenia decidit fer Matemàtiques des de 1r d'ESO, i en 2n el meu professor de Física, Antonio Martínez, em va motivar a voler estudiar també Física. Tenia un dilema fins que vaig descobrir el doble grau.

M'ha esmentat a diversos professors, veig que són importants per a vosté...

Sí, crec que se'ls ha de donar més importància perquè, d'alguna manera, cultiven el futur i faran que eixe futur siga millor o pitjor...

Ara es prepara per a les proves d'Accés a la Universitat (PAU) i a l'ESO ha sigut premi extraordinari, amb un 10 de nota mitjana.

L'esforç és el que em va fer guanyar el premi extraordinari; sempre he intentat traure les millors notes possibles, com un repte personal. Per a mi, estudiar és molt important, tan Matemàtiques com la resta d'assignatures, perquè t'aporten cultura general i saber sempre està bé, encara que no vages a dedicar-te a això.

Quantes hores estudia al dia i com s'organitza?

Normalment, comence a estudiar a les 17h de la vesprada i fins a les 22 o 23 h, tots els dies.

Algun consell per a qui li coste un poc més?

No s'han d'afrontar les Matemàtiques amb por, perquè això influïx. Cal tindre mentalitat positiva i organitzar-se molt, fer cada dia un poc, no tot a última hora.

L'estudiantat es va mobilitzar el 8 de març, també pel canvi climàtic... compartix estes reivindicacions?

El 8M tenia exàmen i no vaig poder fer vaga, però sí que vaig anar a la manifestació d'Oriola. Em considere feminista i pense que la igualtat encara no s'ha aconseguit completament... i és la nostra lluita. L'olimpíada femenina es fa perquè en Matemàtiques, Enginyeria, Física i altres carreres tècniques no sol haver moltes dones... Sobre el canvi climàtic, pense que s'haurien de prendre mesures. Alguns governs, com el de Donald Trump, s'ho prenen a la lleugera quan són problemes importants amb conseqüències que ja es noten... i no vull imaginar-me d'ací a 10 anys.

A més de les Matemàtiques i la Física, té altres interessos i aficions?

Sí, la música sempre m'ha acompanyat, ja siga quan anava a classes de ball o tocant el piano, la guitarra... i de menuda també m'agradava l'esport, en especial el bàsquet. De fet, d'optativa he triat Educació Física

Què és el primer que farà quan acabe la Selectivitat?

Després de tot l'estrés que suposarà, descansar en la platja, o com siga...

Compartir el artículo

stats