Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Mòbils a l'escola: sí o no?

«És millor educar que prohibir» i ensenyar «un ús responsable dels recursos tecnològics», afirmen des de Caxton College

Mòbils a l'escola: sí o no?

Hem de permetre l'ús dels mòbils i tauletes en els col·legis, o vetar-los per complet, com s'ha decretat a França? El debat sobre el seu ús en els centres escolars està de plena actualitat i altres països europeus reflexionen sobre si realment les noves tecnologies milloren l'aprenentatge en els col·legis. A Espanya, el Pla de Cultura Digital a l'Escola, impulsat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, cerca millorar la formació de l'alumnat i professorat, dotant als centres escolars de mitjans digitals.

Bon ús tecnològic

En este context i en una societat cada vegada més global, el Caxton College de Puçol aposta des del 2008 per la inclusió de les tecnologies en la vida escolar a través del seu projecte digital One to One, el que el convertix en un centre pioner en la Comunitat Valenciana. «El nostre principal objectiu és assegurar-nos que els estudiants siguen competents en les tecnologies de la informació (TIC), desenvolupant un ampli ventall d'habilitats i familiaritzant-se amb els avantatges que oferixen», assegura Cristina Pérez, psicòloga de Secundària. No obstant això, «per a nosaltres és fonamental que els alumnes coneguen les dues cares de les noves tecnologies. Internet, per exemple, és una eina fantàstica per a ampliar coneixement, però també han de ser plenament conscients dels riscos i dificultats que l'envolten», matisa Pérez.

Des del col·legi ,es programa una sèrie d'activitats anuals que fomenten el bon ús de les TIC, a més de formar i previndre de les conseqüències derivades del seu mal ús. Trobades amb agents de la unitat cibernètica de la Guàrdia Civil, xarrades per a les famílies realitzades pel departament TIC del col·legi, o jornades sobre el ciberassetjament organitzades també pel «Tech-Team», ajuden l'alumnat a prendre consciència dels riscos.

«És millor educar que prohibir. El nostre deure és formar als nostres alumnes de la manera més eficient possible i concorde a la realitat professional amb la qual s'enfrontaran. Les noves tecnologies han vingut per a quedar-se», assegura Amparo Gil, directora del centre privat. Per la seua part, la subdirectora, Marta Gil, defensa que els mal usos dels estudiants s'han de redirigir mitjançant un clima de confiança. «És bo generar un ambient de llibertat, amb certes restriccions, on l'alumne puga equivocar-se per a, d'esta manera, poder ajudar-lo a corregir comportaments erràtics. Si vivim aliens a la seua relació amb els mitjans digitals, ni pares ni professors podrem assessorar-los», conclou.

Educar en la responsabilitat

El sistema educatiu d'este col·legi britànic promou la innovació i l'ús responsable de les tecnologies i dispositius electrònics, sempre a través d'un ensenyament compromés. «La clau està en haver dissenyat un acurat pla d'aprenentatge que garantix l'ús responsable dels recursos tecnològics i la seguretat de tots, alumnes i professors», aclarix Ahmed Robleh, ajudant de Coordinació en Innovació i Qualitat. En este procés d'aprenentatge, el Tech-Team, liderat per un grup d'alumnes de Secundària avançats tecnològicament, és fonamental per a donar suport a la formació dels seus companys.

«Quan els nostres alumnes acaben la seua educació, el món serà un lloc molt diferent. Per això, ens esforcem perquè aprenguen una nova alfabetització que els ajude a saber què fer i com actuar en una societat participativa en constant canvi», confirma Paco Navarro, responsable del departament TIC. Així, el col·legi compta amb assignatures com Robòtica, tant en Primària com en Secundària, on els alumnes adquirixen un nou llenguatge que els capacita per a professions de futur.

Predicar amb l'exemple

Si bé és cert que la tasca de l'escola és instruir en noves competències, la realitat tecnològica que diàriament viuen els joves es troba principalment fora de les aules. En este sentit, «predicar amb l'exemple competix a tots els adults directament responsables de l'educació dels menors, començant pels pares i mares», comenta Silvia Sanchis, psicòloga de Primària.

Recentment, Álvaro Pascual-Leone, investigador i professor de l'Escola de Medicina d'Harvard, en una conferència emmarcada en el III Fòrum d'Innovació de Caxton College, es va referir a este tema molt fermament, en assenyalar que «és necessari guiar amb l'exemple als alumnes ja que el cervell, a través de les neurones espill, s'identificarà, i fins i tot es veurà afectat, pel comportament de les persones que l'envolten».

Convertir els centres educatius en llocs sense dispositius tecnològics aboca al risc que els alumnes els perceben com a entorns aliens a la seua realitat quotidiana fóra de les aules, una desconnexió entre alumnat i professorat, i una bretxa entre la formació de l'escola i l'aprenentatge que recullen de manera autònoma en la seua vida domèstica. Suposaria un fracàs de la institució educativa, incapaç d'adaptar-se a l'escenari digital.

És per això que la tecnologia, segons expliquen des de Caxton College, ha d'entendre's com un suport inqüestionable per a formar en l'era digital, perquè quan els xiquets i xiquetes emprenguen la seua carrera i lideratge professional, compten amb els recursos i habilitats necessàries.

Compartir el artículo

stats