Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

La cara solidària de la Formació Professional

Alumnat d'òptica del CIPFP Mislata munta ulleres per a persones albines de Moçambic

La cara solidària de la Formació Professional

Unes 100 persones del CIPFP Mislata s'han unit durant mesos per a fer realitat un projecte solidari de l'ONG Visió Sense Fronteres, gràcies al qual han enviat 78 parells d'ulleres a Moçambic. En este gran Aprenentatge servei (ABP), han col·laborat activament els estudiants dels cicles formatius de Turisme, Òptica i Sanitat, i també s'ha comptat amb l'ajuda dels d'Informàtica i del professorat de Formació i Orientació Laboral (FOL).

L'estudiantat d'Òptica porta des de 2016-17 fent projectes d'ABP amb la regidoria d'Assumptes Socials de Mislata, i les fundacions Lluís Alcáñiz i Mare de Déu dels Innocents i Desemparats (Maides). Per això, Visió Sense Fronteres els proposà una col·laboració per a millorar la visió de persones moçambiqueses i, en concret, els proposà muntar ulleres per a la població albina del país africà, on este col·lectiu està en risc d'exclusió social.

«L'albinisme també afecta la pigmentació de l'ull i per això tenen deficiències de visió molt elevades, altes miopies...», explica Juanjo Cortina, professor d'Òptica. «Amb el projecte, hem aprés que és una qüestió que va més enllà de la pell», apunta.

Fotos per a estudiar la fisionomia

Així, la tasca de l'alumnat del grau superior ha sigut muntar i preparar ulleres d'alta graduació i, en alguns casos, amb lents fotocromàtiques. L'ONG donà el material i ells hagueren d'adaptar-lo, veient la fisonomia de cada beneficiari a través de les fotos que els facilità l'ONG.

Adela Estornell, professora de Turisme, explica que el repte dels seus estudiants fou donar difusió al que havien fet els d'Òptica amb, entre altres coses, un esdeveniment que «portara a la realitat» tot el que aprenen a classe. Este acte, celebrat el passat 3 de maig, i altres del projecte «Mozam-lata-te», han tingut com objectiu sensibilitzar i recaptar fons, a més de mostrar la faena realitzada des del centre. Tanmateix, Marina, Alba, Minerva, Valentina, Carlota, Gloria i Sara, estudiants de Turisme, expliquen que la seua tasca fou «donar visibilitat a les persones albines i a la situació en què viuen». A classe, van treballar en grup per a idear el gran esdeveniment i expliquen que el més difícil fou «juntar totes les idees i organitzar-les», a més de «portar la teoria a la pràctica». I és que, els joves van ser els encarregats d'absolutament tots els detalls: des del disseny del cartell i les acreditacions fins a acomodar als convidats i fer vídeos i difusió en xarxes socials.

Per la seua part, els estudiants de l'àmbit sanitari ajudaren a tots els participants a entendre què és l'albinisme i com afecta la salut de les persones i els d'Informàtica col·laboraren amb les ferramentes de difusió en línia.

Beneficis per a totes i tots

En «Mozam-lata-te» també han col·laborat estudiants del CIPFP Ciutat de l'Aprenent de València, l'Ass0ciació Alba i la Fundació Balerària, entre altres.

Des de fa uns mesos, els usuaris de Visió Sense Fronteres ja gaudixen de les seues noves ulleres, mentre que al centre continuen treballant pels demés. De fet, han rebut una subvenció de 10.000 euros de la Fundació Dualiza Bankia per a l'adquisició d'una màquina que els permetrà dur a terme altres projectes. Este curs tenen entre mans cinc, que proporcionen lents i ulleres per a millorar la visió de qui més ho necessita. Es tracta, així, d'una manera d'aprendre positiva per a totes les parts, als beneficiaris i a l'alumnat, ja que el professorat explica que l'aprenentatge servei «motiva el doble o el triple» als estudiants, «perquè veuen que el seu treball servirà a altres persones, i això els dóna un plus». «La nota és el que menys els importava», assegura Estornell.

Compartir el artículo

stats