Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Els robots pugen a l'escenari

El projecte ensenya als estudiants a treballar la tecnologia perquè prenguen consciència del seu entorn

Cinc estudiants treballen amb l'autòmat que posaren en marxa, el curs passat. levante-emv

El cinema, les arts escèniques i la robòtica arriben als escenaris d'una trentena de col·legis de la Comunitat Valenciana gràcies al projecte «Programa la teua obra» dut a terme per «El Caleidoscopio», la start-up de la Universitat Miguel Hernández d'Elx que, entre altres objectius, perseguix potenciar les habilitats creatives, tecnològiques, el pensament crític i el treball en equip en un entorn pràctic i col·laboratiu enfocat cap al desenvolupament de les assignatures STEM (per les seues sigles en anglés de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

El projecte es va iniciar el passat mes de desembre amb la formació del professorat i una vegada finalitze esta etapa, els docents enseyaran a l'alumnat com desenvolupar els guions en la classe de Llengua; els decorats i els vestuaris a les hores Plàstica i Dibuix i la programació dels robots a les classes de Tecnologia i Informàtica, ja que entre totes i tots hauran de realitzar el curtmetratge o l'obra teatral amb titelles.

Així, de la província de València ja participen centres educatius de Benifaió, Massanassa, Riba-roja, Montserrat, Beniarjó, l'Olleria, Vilamarxant, Bétera i Museros. Per la seua banda, de la província d'Alacant es troben centres de Gata de Gorgos, Xaló, el Campello, Benitatxell, Benidorm, Dolores, Pedreguer, el Verger i Crevillent.

D'esta manera, els escolars aprendran a programar, dins d'este projecte d'innovació educativa, un robot humanoide que serà el protagonista, al costat dels propis alumnes del cicle de Primària, del curtmetratge que ells mateixos realitzaran i dirigiran. Cal destacar que «Programa tu obra», a més de buscar la hibridació entre el món de la tecnologia, la cultura i les arts, no sols ensenya als i les alumnes a treballar la tecnologia -com és el cas del robot-, sinó que a més a més, amb eixa tecnologia adquirixen una major consciència de l'entorn en el qual viuen, ja que el robot que tenen que crear ha de tindre un fi social o mediambiental.

Més projectes

«Programa tu obra» no és l'únic projecte d'esta start-up instaurat en el present curs acadèmic que perseguix potenciar les habilitats creatives, tecnològiques, el pensament crític i el treball en un entorn pràctic i col·laboratiu enfocat cap al desenvolupament de les assignatures STEM ja que l'empresa d'Elx també desenvolupa altres dos projectes.

Segons detallen, el primer d'ells és «MOMO», que unix la impressió 3D i l'electrònica digital amb el cinema i la cultura desenvolupant projectes prenent com a base les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), i que en este cas té com a objectiu la creació d'un curtmetratge d'animació amb una fi social o mediambiental utilitzant la tècnica stop-motion, una tècnica d'animació que consistix a aparentar el moviment d'objectes estàtics per mitjà d'una sèrie d'imatges fixes successives.

En «MOMO» els i les estudiants que participen han d'aprendre a manejar la impressió en tres dimensions per a poder imprimir les peces que, una vegada assemblades, conformaran la maquinària de 'motion control', com es diu en cinema o animació, que serà la que servirà com a suport i moga la càmera que gravarà el curtmetratge. Amb ajuda d'un sistema de control electrònic analògic i digital, els participants programaran els moviments precisos de la maquinària per a poder rodar el curt. A més, també hauran d'escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.

D'altra banda també es troba la Fira Aèria, projecte nascut en 2014 l'objectiu del qual és construir i crear drons dirigits a estudiants de 12 i 18 anys. L'alumnat aprén a elaborar este artefacte volador tan present en la nostra societat al qual, a més, han de donar-li una fi social o mediambiental que solucione alguna realitat de l'entorn més immediat dels propis estudiants. Per a això, han de fer un treball de camp previ en el qual investiguen i entrevisten agents socials que els ajuden a conéixer aquesta realitat. Així, els tres projectes són transversals i interdepartamentals ja que participen docents de diferents disciplines com a Tecnologia, Plàstica, Imatge i So, Literatura i Llengua, entre altres. Les tres iniciatives van començar a finals de 2019 amb la formació dels professors i professores i, una vegada estiguen instruïts, seran ells els que formaran i guiaran a l'alumnat en el desenvolupament del projecte en els seus respectius centres educatius.

D'esta manera, i amb l'objectiu últim de crear sinergies entre els estudiants, en el mes de maig, la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández d'Elx acolliran els esdeveniments on els centres participants presentaran els seus treballs en una trobada on també es projectaran tots els curtmetratges creats, es posaran a prova els drons amb el vol de tots ells i s'exposaran els treballs realitzats.

Compartir el artículo

stats