Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Dominika Izdebska: "Ensenye que els adults també poden aprendre, no només els escolars"

Dominika Izdebska: "Ensenye que els adults també poden aprendre, no només els escolars"

Dominika Izdebska (Varsòvia, 1977) és la presidenta de l'Associació Montessori Internacional i mestra de 0 a 6 anys. La setmana passada va impartir una xarrada en el Comenius Centre Educatiu sobre el rol de l'adult a l'entorn de l'escola Montessori. Per a ella, esta forma d'ensenyament, «és un descobriment» ja que «brinda la possibilitat de poder aprendre coses noves amb els xiquets tots els dies i de viure amb ells totes les experiències». A més, destaca l'aprenentatge que fa cap als adults: «els ensenye a canviar la mentalitat i veure que ells també poden aprendre, no només els escolars».

P Quines són les principals claus que podem extraure de la ponència que va impartir a Comenius Centre Educatiu?

R Volem ensenyar als assistents que Montessori no només és un mètode, que no només són els materials amb què es treballa, que no es limita a ensenyar d'una manera deteminada. Volem ensenyar que el Mètode Montessori és un estil de vida i una forma més d'apropar l'educació a les xiquetes i als xiquets.

P Quin és el rol de l'adult en este tipus d'ensenyament?

R El primer rol que té és el de dissenyar la classe, que ha de donar resposta a les necessitats dels xiquets. La segona funció que té és la d'observar, és a dir, vigilar la dinàmica de la classe i les necessitats individuals de cada xiquet, entre altres. Cal destacar que gràcies a esta labor d'observació i de les notes que anem prenent al llarg de la sessió, podem ajudar al fet que el xiquet o xiqueta progresse. L'últim rol, molt important, és el de l'estimulació, hem d'estimular-los oferint-los nous materials amb els quals poder treballar, o construint-los; realitzant presentacions, treballant nous temes, mirant per la investigació i el coneixement fora de la classe. Realment, nosaltres no ens considerem professors, ens considerem guies perquè intentem aproximar la zona de treball per a les necessitats que tenen els xiquets de manera individual. Introduïm materials que a ells els resulten beneficiosos per al seu aprenentatge, que desperten el seu interés. Per això no ens considerem professors, sinó guies que suportem el desenvolupament dels xiquets.

P Quins beneficis aporta este mètode a l'alumnat?

R Crec que el més important és poder donar-los una sèrie d'eines útils per a la seua vida. Nosaltres intentem apropar estes eines a cada xiquet de forma individual per obrir-los la ment i ensenyar-los que sent independents i tenint confiança en si mateixos, poden trobar, pel seu propi peu, les seues passions i les coses en què estan interessats de veritat.

P Hi ha alguna diferència entre Espanya i Polònia a l'hora d'impartir este mètode?

R L'idioma en el qual s'impartix el mètode és totalment diferent perquè cada llenguatge té les seues pròpies estructures i, per tant, és diferent a Espanya, França, Alemanya i Polònia, on tenim un idioma molt complicat. Per tant podem dir que esta és la principal diferencia. No obstant això, el mètode Montessori és universal, funciona per presentacions i no importa la cultura ni el lloca ja que pot impartir-se en qualsevol lloc, ja siga a l'aire lliure a Àfrica, en un col·legi privat dels Estats Units... però el mètode Montessori i les seues bases són universals.

P Està més estès este model d'ensenyament a Polònia que a Espanya?

R Sí, és molt conegut. Encara que cal ressaltar que el món d'internet ha tingut un fort impacte en tot això ja que ens permet buscar informació sobre este mètode. El Montessori es va introduïr a Polònia fa 20 anys i es va tornar molt conegut en moltes escoles privades de preescolar. Però ara s'està estenent molt a les escoles públiques, ja no sols s'impartix en l'etapa de 0 a 3 anys, també en la de 3 a 6 anys i fins i tot en col·legis de Secundària, però cal matisar això perquè la decisió d'impartir este mètode d'ensenyament depén única i exclusivament del director o directora del centre educatiu en qüestió.

P Per què creu que el Mètode Montessori no està tan estés en l'educació pública?

R Si que s'introduïx als països escandinaus perquè se sol donar la mateixa quantitat d'ajudes als centres públics i als centres privats. Però realment, el material de Maria Montessori és un material amb una qualitat excel·lent i un disseny molt particular i és molt car. Llevat que el govern decidira apostar per esta idea, és molt difícil que puga arribar a implantar-se en els centres d'ensenyament públics ja que es necessiten molts diners per a poder dur-lo a terme.

P En un futur, creu que el mètode Montessori pot convertir-se en l'única manera d'ensenyar?

R Com directora i professora entenc que el mètode tindrà nous estudiants que poden crear nous mètodes que fins i tot siguen millors. Però la ideologia Montessori, com va dir María Montessori, inclou que els que es dediquen al camp de l'Educació coneguen totes les estratègies i tots els mètodes per a poder impartir-los, fins i tot en este mètode. Però realment no sé el que passarà dins d'un temps perquè potser es trauran noves tendències i també seran beneficioses.

P Els professors creuen en esta manera d'ensenyar?

R Han de creure sí o sí! (riu). És normal, igual que ocorre amb les religions, que els propis guies es qüestionen el mètode i és per això que han d'aprendre ells també amb els materials, han de tocar-los, han d'acostar-se a ells per a comprendre com funcionen per a poder explicar-ho bé. Però el més important de tot és que han de comprendre els materials per així ensenyar al xiquet exactament què és el que necessita a cada moment.

Compartir el artículo

stats