Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Quan visitem Altea difícilment podem obviar l’inici de Matèria de Bretanya, de Carmelina Sánchez-Cutillas. | AJUNTAMENT D’ALTEA

Camins de fantasia

Llegir serveix per a enriquir la nostra experiència quotidiana amb altres personatges, altres històries, altres situacions; altres intrigues, altres misteris, altres solucions...

Llegir serveix per a viure, en la que tenim, altres vides de propina; per a experimentar sensacions, emocions, il·lusions, pors, enamoraments, passions i desitjos més enllà de la rutina del dia a dia. Per a evadir-nos. Per a enriquir la nostra experiència quotidiana amb altres personatges, altres històries, altres situacions; altres intrigues, altres misteris, altres solucions.

Sempre ho he pensat així: la lectura -la lectura literària, vull dir- serveix per a enriquir la vida amb el benefici de la ficció. Però no. No és cert. No exactament. Perquè llegir no serveix només per a això: llegir serveix també per a significar, dotar de sentit, valorar i embolcallar amb un tel de fascinació i meravella la realitat mateixa; la vida que tenim, la vida que fluïm, la vida que som. Les coses, els fets, les qualitats i els matisos de la peripècia vital adquireixen relleu i significació per mor del prodigi de les paraules. I de l’art de les paraules: que és la literatura.

Rutes literàries.

Les rutes literàries evidencien perfectament aquest poder prodigiós de la literatura per a expressar, representar, simbolitzar i semantitzar la realitat. Proposen la visita a espais geogràfics concrets que, d’una manera o una altra, inviten al diàleg amb obres i referents literaris. D’aquesta manera, quan participem en una ruta i visitem una casa, un carrer, una plaça, un camí, un mirador, una platja, una muntanya o un castell, el paisatge adquireix una significació especial gràcies a l’alquímia dels textos. I es fa possible una aventura extraordinària: la d’admirar l’entorn amb ulls literaris.

«Com cadells mamant de la mare».

Així, per exemple, si un dia visitàvem Benassal i admiràvem la cúpula de l’església de l’Assumpció, difícilment ens podríem abstraure de la imatge poètica que Carles Salvador projectava en Vermell en to major: «Té l’església del poble / un germànic casc guerrer / —la mitja taronja blava / dins la nit de lluna plena». O, quan visitàvem Altea, i n’admiràvem tots els blaus del paisatge, difícilment podríem obviar el deliciós inici de Matèria de Bretanya, de Carmelina Sánchez-Cutillas: «La mar vivia en una badia molt gran. Un dels cantons d’aquella badia que era la casa de la mar s’anomenava la Punta de l’Albir i l’altre cantó el Morro Toix, i cap al racó de l’Olla suraven els crestallets de la Illeta i de l’Illot. L’Aitana i el Puigcampana eren dues muntanyes punxegudes i migjornenques, que de tant de mirar-se l’aigua se n’havien tornat blaves». I ningú que hi haja admirat la serra de Bèrnia podrà tornar a veure aquesta mítica muntanya sense evocar-ne la imatge vivificadora: «estava tota voltada de tossals apegats a les seues faldes com cadells mamant de la mare».

Turisme literari en família.

És només qüestió de plantejar-nos-ho: per què no fem una picardia i ens regalem l’oportunitat d’una escapada en família per a conéixer i assaborir racons, paratges i paisatges literaris? N’hi ha moltes rutes dissenyades com a reclam turístic, però també en podem crear de noves, segons les pròpies sensibilitats: a partir de les nostres lectures, a partir de les lectures dels nostres fills; prenent com a referència el patrimoni llegendari; sobre la base de les Rondalles valencianes d’Enric Valor... Qui ens impedeix transitar, dins la vida que tenim, nous camins de fantasia?

*Article de la campanya «Fem visible la LIJ» de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.