Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 04
  Junio
  2016

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Ciència

  "La ciència, motor econòmic"

   

  Josefina Bueno: «Volem que la ciència siga motor d’un nou model productiu»

  Directora general d’Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana

   

   

  Es considera «filla de l'emigració econòmica, de la generació que va obrir fronteres», perquè va nàixer a París el 1966. La directora general d'Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana va estudiar Filosofia i Lletres, tot i que, «per avatars de la vida», va tornar a la llengua del seu país d'acollida i és professora titular de Filologia Francesa a la Universitat d'Alacant, on havia estat vicerectora d'Extensió Universitària. «En la llengua atresorem tot allò ideològic, emocional i afectiu», apunta Josefina Bueno, qui durant els últims anys ha investigat el discurs de les dones musulmanes a França davant el desafiament constant d'establir un diàleg a Europa amb els països del Magrib. A més a més, és la directora acadèmica del nou portal de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes sobre literatura africana. Entre les seues prioritats, incrementar els recursos econòmics per a la recerca en les universitats públiques a fi de mantindre i captar talent, promoure la cultura del treball constant i l'esperit col·laboratiu i fomentar eines que afavorisquen la igualtat de gènere en la ciència.

  Per què va creuar la frontera entre l'acadèmia i la política?
  Sóc professora d'una universitat pública, la d'Alacant. M'encanta la meua professió, donar classe és molt gratificant –fomentar l'esperit crític i la reflexió– i investigue en allò que crec. Tanmateix, sóc de l'opinió que és necessari que ens comprometem, que contribuïm a millorar en la mesura de les nostres possibilitats perquè la universitat passa moments difícils.

  La seua conselleria està decidida a potenciar les cinc universitats públiques valencianes, contràriament a les directrius de l'anterior executiu.
  Sense bones universitats públiques des d'on es fomente el pensament no tenim societat. I no pot haver progrés sense la consolidació d'una massa crítica. A més a més, la universitat pública no pot estar teledirigida, sinó que ha de ser una brúixola per als interessos de la ciutadania en el seu conjunt.

  Com afronten el repte?
  Volem abordar totes les dificultats amb les quals es troba la universitat valenciana i contribuir a la seua millora, des de la política de beques –on ja hem fet pública la nostra decisió de donar suport als estudiants a les institucions públiques– a aconseguir més diners per a fer investigació. Necessitem recuperar-nos de les retallades constants durant els últims anys, restituir el sistema de recerca i enfortir-lo.

  Es plantegen la captació de talent a través de models com ara la fundació Ikerbasque o l'ICREA català?
  Només tindrem una bona recerca si la valorem i enfortim el sistema públic valencià. Per a aconseguir-ho cal que puguem retribuir els científics en consonància a la seua qualitat. Sí, ens agradaria posar en marxa una institució valenciana similar a les iniciatives d'altres autonomies que han demostrat la seua efectivitat per captar i retenir talent. Perquè hem de ser capaços de mantenir els projectes d'excel·lència amb salaris dignes.

  Quines són les primeres vies que estan obrint per poder incrementar el finançament de la recerca?
  El valencià és el quart sistema universitari a l'Estat espanyol, tot i això, és sorprenent que encara no s'hagen explorat tots els horitzons per a aconseguir més aportacions econòmiques per a la nostra investigació. Per exemple, des de la meua direcció general estem preparant la primera sol·licitud COFUND a la Unió Europea. Precisament aquest és un mecanisme de cofinançament que facilita el suport financer addicional als programes de mobilitat per a la recerca autonòmica i estatal i a programes d'incorporació d'investigadors i de formació en recerca de caràcter plurianual. També treballem per captar més fons FEDER, per exemple, per a augmentar les beques tant predoctorals com postdoctorals.

   

   

  L'entrevista completa, al web la Revista Mètode de la Universitat de València, en aquest enllaç.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook