Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna oberta

PATRIMONI, PARTICIPACIÓ I POLÍTICA MUNICIPAl

PATRIMONI, PARTICIPACIÓ I POLÍTICA MUNICIPAl

La setmana passada culminava un procés participatiu llarg i il·lusionant que reportarà més de tres milions d’euros a Xàtiva. Un procés en què la societat civil, de la mà de l’Associació d’Amics de La Costera, s’ha mobilitzat per tal de votar en els pressupostos participatius de la Generalitat dos projectes que concerneixen la ciutat: la creació d’un parc d’habitatge públic al nucli antic i la rehabilitació de l’exconvent de Sant Domènec. Cal felicitar els Amics de La Costera per la iniciativa, l’empenta i el treball que han portat endavant i els xativins i xativines pel seu compromís amb la ciutat.

Aquest resultat extraordinari, aquest èxit per a la ciutat, ens ha de servir per a reflexionar sobre les mancances del govern socialista de Xàtiva pel que fa a patrimoni i a participació. Si bé és cert que aquesta legislatura està marcada pels efectes de la covid, també és ben palés l’absència d’una política patrimonial municipal, malgrat comptar amb una regidora amb dedicació exclusiva. Amb una passejada pel nucli antic ens adonem de la deixadesa en què es troba: el palau islàmic de la costa del castell ple de brossa i amb un aspecte lamentable; l’escultura homenatge als deportats xativins amb dos contenidors de fem davant des de fa més d’un any; places plenes de vehicles aparcats; les Arcadetes d’Alboi esperant una actuació de neteja des de fa més d’un any; l’ermita de sant Antoni sostenint-se per intercessió divina; el pla de mobilitat urbana, tan necessari per a la zona antiga, paralitzat; un pla de reactivació econòmica que no existeix; la neteja viària de carrers i places del nucli històric insuficient; el fons Blai Bellver, adquirit el maig del 2019, sense projecte ni destinació; i la vella estació de tren... La vella estació, de nou, ha perdut el tren de la seua rehabilitació. El govern considera més important pagar als bancs. Front a la deixadesa socialista, l’empenta i mobilització de persones i entitats que creuen en la necessitat de revifar el nucli antic, fent-lo un espai d’habitatge atractiu i assequible per a la joventut, projecte que Xàtiva Unida incloïa el 2019 en el seu programa electoral. L’empenta i mobilització de persones i entitats que creuen en la necessitat d’acabar la rehabilitació del convent de Sant Domènec. Unes obres que, des del principi, s’han fet amb subvencions que provenien del ministeri de Cultura i que el govern socialista va deixar de sol·licitar. Persones i entitats que, amb la seua actuació, han tret els colors a l’equip de Cerdà. Per això és incomprensible l’ostentació pública dels representants municipals de l’èxit de la iniciativa, quan, realment, haurien d’estar amagats per la seua inoperància i desídia.

I què dir de la participació? En la passada legislatura Xàtiva fou pionera entre les ciutats valencianes en establir pressupostos participatius, que van permetre la realització de la piscina coberta, el JOC o l’espai polivalent de l’Attilio Bruschetti. Alhora, van generar una dinàmica participativa entre els xativins que, potser, ha influït en l’elevat nombre de persones que han votat en aquests pressupostos autonòmics. Una política de participació que en aquesta legislatura comandada pels socialistes ha desaparegut a Xàtiva. Han adduït qüestions tècniques, la situació pandèmica, problemes de personal... però realment el que falta és voluntat política. El govern no creu en la participació però s’apassiona amb els pressupostos participatius de la Generalitat. No creu en la capacitat de la ciutadania per decidir inversions municipals, però encoratja els xativins i xativines a escollir entre propostes autonòmiques.

En definitiva, l’acció d’Amics de la Costera ha mostrat que front a la paràlisi municipal i l’absència d’un projecte de ciutat a llarg termini, la societat civil ha fet un pas endavant assumint un paper determinant en la recuperació del nucli antic .

Compartir el artículo

stats