Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L´altre Orhan

El conte del diumenge (per a adults)

L´altre Orhan

ADAPTACIÓ DEL FRAGMENT INICIAL DE L´OBRA «ISTANBUL. CIUTAT I RECORDS»

Des de ben petit i durant molts anys, he sospitat que en algun lloc dels carrers d´Istanbul, en una casa semblant a la nostra, hi vivia un altre Orhan que se m´assemblava en tot, que era el meu bessó, exactament igual que jo. No recorde on vaig tenir aquesta idea, ni com se´m va acudir. Molt probablement se´m va gravar a conseqüència d´un llarg procés teixit de malentesos, coincidències, jocs i pors. Per poder explicar el que sentia quan aquell somni em començava a espurnejar al cap explicaré un dels primers moments en què el vaig notar de manera més clara.

Quan tenia cinc anys van enviar-me un cert temps a viure a una altra casa. Els meus pares, després d´una de les seues baralles i separacions, s´havien retrobat a París, i al meu germà gran i a mi, que ens vam quedar a Istanbul, van separar-nos. Mentre que el meu germà es quedava a Ni?anta??, a l´edifici Pamuk, amb l´àvia paterna i bona part de la família, a mi em van enviar a casa de la meua tia materna, a Cihangir. En una de les parets d´aquella casa, on sempre vaig ser rebut amb afecte i somriures, hi havia penjat el retrat emmarcat d´un xiquet xicotet. De tant en tant, els meus oncles m´assenyalaven el retrat de la paret i em deien somrient: «Mira. Aquest eres tu».

Aquell xiquet tan bonic d´ulls enormes, sí, és cert que se m´assemblava una mica. A més a més, portava una d´aquelles gorres que jo em posava quan eixia al carrer. Així i tot, sabia que aquell xiquet del retrat no era jo (en realitat, era una reproducció kitsch d´un xiquet molt bonic que algú havia portat d´Europa). I sempre em feia la mateixa pregunta: era aquell l´Orhan que vivia en una altra casa?

Però ara jo mateix havia començat a viure en una altra casa. Era com si m´haguera hagut de canviar de casa per poder-me trobar amb aquell doble, encara que a mi no em feia gens feliç haver-me´l trobat i volia tornar a casa meua, a l´edifici Pamuk. Quan els oncles em deien que jo era el del retrat de la paret, em sentia una mica confós, tot se´m barrejava: jo, casa meua, el meu retrat, el retrat a qui jo m´assemblava, aquell xiquet que s´assemblava a mi, els somnis d´una altra casa, i l´únic que volia era tornar a casa i quedar-m´hi per sempre amb la resta de la família.

Els meus desitjos prompte van complir-se i, al cap de poc, vaig tornar a l´edifici Pamuk. Però la idea que en una altra casa d´Istanbul vivia un altre Orhan no em va abandonar mai. Sempre apareixia en algun racó de la ment, durant tota la meua infantesa i primera joventut. Les nits d´hivern, mentre caminava pels carrers d´Istanbul, mirava la pàl·lida llum ataronjada de les cases on m´imaginava que una gent feliç i contenta hi duia una existència tranquil·la. De sobte, amb una esgarrifança, em passava pel cap la idea que l´altre Orhan vivia en una casa d´aquelles. Mentre m´anava fent gran, aquella idea es convertia en una fantasia, i la fantasia en l´escena d´un malson recurrent. En alguns somnis em trobava amb aquell altre Orhan -sempre en una altra casa- i em despertava cridant, en d´altres, tots dos Orhan ens miràvem en silenci amb una sang freda sorprenent i despietada. Llavors, entre adormit i despert, m´abraçava amb força al coixí, a la casa, al carrer, al lloc on vivia. Però quan em sentia desgraciat, m´imaginava que anava a l´altra casa, a l´altra vida, al lloc on vivia l´altre Orhan i, de sobte, començava a creure´m una mica que jo era ell i m´entretenia somiant la seua felicitat. Aquells somnis eren tan plaents que per uns moments no sentia la necessitat d´anar-me´n a cap altra casa.

I arribem a la qüestió fonamental. Des del dia que vaig nàixer, no he abandonat mai les cases, ni els carrers, ni els barris on he viscut. Tot i haver residit algun temps en altres districtes de la ciutat, en aquests cinquanta anys sempre he acabat tornant a l´edifici Pamuk, el mateix lloc on em van fer les primeres fotos i on la mare em va agafar en braços per mostrar-me el món per primera vegada. Sé que aquesta obstinació té a veure amb la idea de l´altre Orhan en un altre lloc d´Istanbul i amb el consol que em produïa aquell vincle. I també sé que la meua història és la que em fa especial, i per tant, també a Istanbul: haver-me mantingut cinquanta anys al mateix lloc, fins i tot a la mateixa casa, en una època condicionada per la multitud d´emigracions i per la creativitat dels emigrants. «Per què no ixes una mica?, vés a un altre lloc, viatja», em deia sempre la mare, abatuda.

Hi ha autors, com Conrad, Nabokov o Naipaul, que han aconseguit escriure amb èxit canviant de llengua, de nació, de cultura, de país, de continent i fins i tot de civilització. I sé que, de la mateixa manera que la seua identitat creativa ha guanyat força amb l´exili o l´emigració, el que a mi m´ha determinat ha sigut el fet de mantenir-me lligat a la mateixa ciutat, al mateix carrer, a la mateixa casa, mirant el mateix paisatge. El destí d´Istanbul és el meu destí: hi estic lligat perquè aquesta ciutat és el que m´ha fet ser el que sóc.

Flaubert, que va visitar Istanbul cent dos anys abans que jo nasquera, es va quedar tan impressionat per la multitud que poblava la ciutat i per la seua heterogeneïtat que en una carta va escriure que, al cap d´un segle, Constantinoble seria la capital del món. Després de desplomar-se i desaparéixer l´Imperi Otomà, aquella profecia va complir-se just al revés i el món és va oblidar que Istanbul existia. Quan vaig nàixer, la ciutat vivia els dies més dèbils, pobres, aïllats i allunyats del món dels seus dos mil anys d´història. Per a mi va ser sempre la ciutat de les ruïnes i la pobresa, aquella melancolia que havia deixat l´esfondrament de l´Imperi Otomà. Tota la meua vida ha transcorregut combatent aquesta melancolia, o com tots els habitants d´Istanbul, assumint-la com a pròpia.

Tothom que sent curiositat per donar un significat a la vida s´ha preguntat almenys una vegada pel sentit del lloc i el moment del seu naixement. Per què hem nascut en tal data en tal racó del món? Ha sigut una tria justa aquesta família que ens ha tocat, aquest país i aquesta ciutat que la vida ens ha atorgat com si fóra loteria, i que esperen que els estimem i que, a l´últim, aconseguim estimar de tot cor? De vegades em sent desgraciat per haver nascut a Istanbul, sota el pes de les cendres i les ruïnes decrèpites d´un imperi enfonsat, en una ciutat que es fa vella respirant opressió, pobresa i amargor. (Però una veu interior sempre insisteix que en realitat ha sigut un colp de sort.) Si parlem de riquesa, aleshores em puc sentir afortunat d´haver nascut en una família de possibles (encara que també s´ha dit el contrari). En general no m´agrada queixar- me: he acceptat la ciutat on vaig nàixer de la mateixa manera que he acceptat el meu cos (hauria preferit ser més ben plantat i de constitució robusta) i el meu sexe (seria menys problema la sexualitat si fóra una dona?). Entenc que Istanbul és per a mi un destí inqüestionable. Aquest llibre tracta del destí...

Vaig nàixer a Istanbul el 7 de juny de 1952, tocada la mitjanit, en un xicotet hospital privat de Moda. Tant als passadissos com al món, la nit transcorria tranquil·la.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.