Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Crema Knorr

Sempre m'ha agradat el llenguatge dels anuncis publicitaris de la televisió. I, en moltes de les propostes que passen a diari pels distints canals, hi veig troballes realment creatives, però també pífies discutibles. Un exemple de pífia xocant és el que fa Knorr, una clàssica marca de sopes en pols, que anuncia una «crema de verdures» mentre mostra un hort d'esplèndides carabasses per anunciar una crema de color igualment carabassa. Cada vegada que l'anunci m'apareix en la pantalla em faig les mateixes preguntes: ¿Des de quan la carabassa és una verdura? ¿No seria millor anunciar una crema de carabassa, d'hortalisses o vegetal? ¿És que en castellà la carabassa està considerada una verdura? ¿No es una fruita d'horta? ¿No és una hortalissa?

Vinc observant que, últimament, la paraula «verdura», dita en plural més que no en singular, està substituint en els usos col·loquials les tradicionals «hortalisses»; així, les tomaques, els pebres, les albergínies i etc., s'han tornat verdures, quan fins fa poc se les coneixia com a hortalisses, just per ser els fruits de l'hort, o de l'horta.

Els humans som uns animals omnívors, és a dir, que mengem de tot. Els habitants de la Mediterrània, a més, ens caracterítzem per la presència dels productes vegetals en la nostra dieta. De les plantes que tenim per menjívoles, doncs, n'hi ha unes, de les quals ens mengem les fulles (com les bledes i els espinacs); d'unes altres, en mengem les flors (les carxofes i les floricols) o les llavors (els llegums); d'unes altres, els fruits (com ara els melons i les carabasses). Hi ha algú que considere que el meló és una verdura? Si el meló, siga de la classe i del color que siga, es una fruita d'horta, el mateix val per a la carabassa, encara que en la cuina mediterrània se'n facen usos diferents.

Per evitar malentesos, males definicions o simples incorreccions, propose dir com a genèric «hortalisses» per a tots els productes vegetals d'horta, i només dir-ne «verdures» a les fulles, tiges o flors de les plantes o herbes que mengem, que solen ser majorment de color verd. Així, els publicistes s'estalviarien visions errònies dels seus anuncis, per exemple. I articles irònics com aquest. No sé si li passa a altra gent, però, a mi, és sentir dir «verdura» a la carabassa, i se me'n van les ganes de tastar la crema Knorr. I ajudar a vendre el producte és la finalitat de qualsevol spot. O no?

Compartir el artículo

stats