Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Antoni Gelonch: "La reforma protestant de Luter va crear dos Europes que encara existixen"

Antoni Gelonch: "La reforma protestant de Luter va crear dos Europes que encara existixen"

P Per què Luter?

R No havia pensat mai fer un llibre sobre Luter, però vaig arribar a través dels gravats. L'any passat es va commemorar el 5è centenari de la reforma protestant, un fet cabdal de la història d'Europa.

PAixí doncs, es va adonar del pes que havia tingut Luter?

R Una personalitat fonamental i una figura disruptiva perquè la reforma protestant va marcar un abans i un després. No he fet una biografia, tracte de la importància del que Luter va fer, amb llums i ombres. Com els genis, al seu voltant no deixava créixer l'herba.

P Per què va emprendre la Reforma?

R Es va adonar que la reforma de l'Església era impossible, i va provocar una ruptura amb Roma. El van declarar herètic.

P Per què va triomfar el seu programa?

R D'una banda, es va servir de la impremta per difondre el que escrivia. De l'altra, va establir aliances amb una part del poder: els prínceps electors, els nobles i les ciutats lliures. Sense el suport d'un braç armat, no se n'hauria eixit. I als nobles ja els anava bé per trencar lligams econòmics i jeràrquics amb l'emperador i amb Roma. Amb la Reforma, els prínceps electors esdevenien caps de les esglésies. Tots eixien guanyant.

P Quin va ser l'abast d'aquest triomf?

R Es va instaurar en determinats territoris, que se'n van anar del domini del papat. Amb la pau de Westfàlia, a final del segle XVII, la religió del

sobirà era la religió del súbdit. Això va causar el primer gran exili de la història europea, entre catòlics i luterans que van anar d'un cantó a l'altre.

P Va tenir ressò, Luter, aci?

R No hi va tindre incidència per diversos motius. Un, el vincle entre la catolicitat i la hispanitat, que va durar fins a final del XIX... si és que realment podem dir que s'ha acabat.

P Millor no pensar-ho.

R L'altre motiu va ser la feina de la Inquisició, que es va instal·lar al territori de la corona d'Aragó al segle XVI. En 400 anys, va haver 821 processos a luterans, 54 dels quals van acabar amb l'execució. Això va crear una pedagogia de la por: si penses en el càstig, ja no et fas luterà.

P Quina és la vigència del luteranisme?

R Encara hi ha dos Europes a nivell polític, econòmic, psicològic, social... Els principis luterans són l'austeritat, la paraula donada, no fer ostentació de la riquesa, el respecte a les conviccions personals i no estirar més el braç que la mànega. Això és clau en la construcció europea. Angela Merkel és filla d'un pastor luterà,i no pot entendre que algú signe un acord i no el complisca. En estos països hi ha menys corrupció, i quan algú comet l'error, el paga.

Compartir el artículo

stats