Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nuclis de resistència

José Aleixandre rescata la memòria oblidada de l'última trinxera de la Guerra Civil

Mostra en 60 fotos els seus sis anys de recerca dels 28 Quilòmetres de fortificacions de La línia de defensa "Immediata"

Aleixandre, junt a una de les seues fotos de La Immediata exposades al Col·legi Rector Peset. fernando bustamante

Sis anys de recerca i documentació, recorrent el terreny pam a pam, viatjant pels arxius militars de tota Espanya o recollint testimonis orals pels pobles de tres comarques... Passió, treball, il·lusió i esforç és el que ha posat el fotoperiodista valencià José Aleixandre (València, 1954) per traure de l'oblit a La Immediata, la última línea de defensa que va tendir la II República per defensar València de l'avanç de les tropes de Franco. Tota esta tasca es pot veure des d'ahir a la mostra L'última defensa. La memòria oblidada que acull el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

La Inmediata és, com deia la premsa republicana, un «mur d'acer» de 28 quilòmetres que s'esten des del Puig a Riba-roja, i que Aleixandre ha descobert que arribava fins a les Rodanes de Vilamarxant. Està composta per una xarxa de búnquers de formigó, nius de metralladores i trinxeres que en forma de nuclis de resistència interconnectats visualment barraven tots els passos a València a una distància de 12 kilòmetres per defendre la ciutat i evitar que l'artilleria arribara a fer tir damunt el Cap i Casal. Els enginyers militars de la República havien aprés la lliçó de Madrid, on les fortificacions es feren tan prop de la capital que no evitaven les queixalades dels canons.

La construcció de la Immediata va començar el 22 de juliol de 1938 i es va acabar a finals de març de 1939, poc abans de que el 29 de març les tropes Cos d'Exercit de Galicia del general Aranda entraren en València sense pegar un sol tir amb la rendició de la República després del colp d'Estat de Casado. Durant huit mesos van treballar en la seua construcció vora 9.000 homes, alguns d'ells enquadrats en batallons de presoners, com ha demostrat Aleixandre en descobrir pintades als murs dels búnquers.

Deu termes municipals

La Immediata, que creua 10 termes (El Puig, Rafelbunyol, Nàquera, Bétera, Montcada, San Antonio de Benagéber, Paterna, l'Eliana, Riba-roja i Vilamarxant), és la línia defensiva republicana que es manté en millors condicions en la Comunitat Valenciana i suposa un potencial didàctic per a conèixer estes construccions de caràcter defensiu de rereguarda construïdes amb pocs mitjans i que ens ajuden a comprendre una nova dimensió de la cruesa de la Guerra Civil. De fet, la Conselleria de Cultura ha anunciat fa poc la seua intenció de declarar Bé d'Interés Cultural (BIC) tot este conjunt que ja està protegit des de 2017 per la Lleí de Patrimoni Valencià del Botànic.

José Aleixandre, historiador de la fotografia i tota una institució dins del fotoperiodisme valencià, ha desenvolupat gran part de la seua carrera professional a Levante-EMV, on ha treballat més de tres décades prenent el pols a l'actualitat. La seua mirada sobre La Inmediata compatibilitza l'enfocament estètic i l'interés patrimonial, intentant visibilitzar una part del nostre patrimoni oblidat per tal de comprendre millor la nostra història.

Compartir el artículo

stats