Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Investigació periodística

'Cita a Sarajevo' es reedita amb una versió ampliada en el 50 aniversari de l'assassinat del nazi Luburic a Carcaixent

El llibre incorpora documents trobats recentment per Francesc Bayarri en l'arxiu personal del responsable dels camps de concentració a Croàcia

'Cita a Sarajevo' es reedita amb una versió ampliada en el 50 aniversari de l'assassinat del nazi Luburic a Carcaixent

El proper 20 d'abril es compliran 50 anys de l'assassinat del nazi Vjekoslav Luburic a Carcaixent. Amb tal motiu, l'Austrohongaresa de Vapors edita una versió corregida i ampliada de Cita a Sarajevo, el llibre de Francesc Bayarri que va reconstruir els fets i va revelar el parador de l'únic sospitós del crim.

Una edició que incorpora dades excepcionals i documents trobats recentment en l'arxiu personal del mateix Luburic, responsable dels camps de concentració de la Croàcia aliada del nazisme durant la Segona Guerra Mundial.

La primera edició de Cita a Sarajevo es va publicar en l'editorial l'Eixam en 2004. L'any següent es va imprimir una segona edició, i en 2006 es va publicar també en castellà. Ara, l'Austrohongaresa de Vapors presenta una edició commemorativa dels 50 anys del crim. «S'han afegit noves dades, i també hi ha una modernització de l'estil narratiu», afirma l'autor.

Vjekoslav Luburic va arribar a l'Espanya de Franco buscant protecció, després d'haver dirigit la repressió i els exterminis a Croàcia durant els anys de la Segona Guerra Mundial. El franquisme va oferir-li una identitat falsa i va ajudar-lo a muntar una impremta a Carcaixent. Luburic també va liderar una organització terrorista que lluitava contra el règim comunista de la Iugoslàvia del mariscal Tito.

Investigació periodística

El 20 d'abril de 1969, un altre immigrant d'origen croat, Ilija Stani?, va assassinar Vjekoslav Luburic. La policia no pogué detenir Stani?, que durant més de trenta anys va viure a Sarajevo. El periodista Francesc Bayarri el va trobar en la capital de Bòsnia i Hercegovina en 2003, i va entrevistar-lo. La història de l'assassinat de 2003 i la investigació periodística per trobar Stani? són seqüències paral·leles en el llibre.

Posteriorment a la primera edició del llibre, l'autor va aconseguir documents inèdits, entre quals, alguns escrits pel mateix Vjekoslav Luburic durant la seua llarga estada a Carcaixent. En ells es concreta, per exemple, com es finançava l'organització d'aquest fugitiu. El mateix Luburic s'autoidentifica en un dels seus papers personals com a «criminal de guerra» i «cap de la repressió» a la Croàcia aliada dels nazis.

La trajectòria de Luburic és semblant a la d'altres nazis de diferents nacionalitats que varen trobar refugi en l'Espanya de Franco. Allò que singularitza la història del croat és el seu final: de res li va servir la protecció oficial del règim. El diumenge 20 d'abril de 1969, l'antic responsable de la repressió a Croàcia va caure salvatgement assassinat.

Francesc Bayarri (Almàssera, 1961) és periodista. Ha escrit els llibres L'avió del migdia, premi València de Literatura 2001; Febrer (2004); Cita a Sarajevo, premi dels Escriptors Valencians de 2007; València sic transit (2016); i Matar Joan Fuster (i altres històries) (2018).

Compartir el artículo

stats