Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ruta a peu literària

Campanes del meu poble

Burjassot estrena una nova ruta sobre el "Paisatge sonor" de Vicent Andrés Estellés

Campanes del meu poble

«Campanes del meu poble. El paisatge sonor d'Estellés». Este és el títol del nou projecte de ruta a peu literària que, emmarcat en els actes commemoratius del XXV aniversari de la mort del poeta Vicent Andrés Estellés, l'Agència de Promoció del Valencià de Burjassot (Aviva), amb la col·laboració de l'associació cultural Campaners de la Catedral de València, estrenà dissabte passat pel matí en la ciutat de les Sitges.

La passejada arrancà en la plaça de l'Ajuntament, on la campana horària de la casa consistorial sonà exactament a les onze. El tècnic lingüístic d'Aviva Xavier Benavent i el campaner de la Seu del Cap i Casal Eliseu Roig s'encarregaren de guiar una amena excursió que passà per l'ermita dels patrons del poble, Sant Roc i la Mare de Déu de la Cabeça, continuà pel Sagrat Cor de Jesús, després per Sant Joan de Ribera i conclogué davant del campanar d'una altra de les icones de Burjassot: l'església de Sant Miquel Arcàngel.

Al llarg del recorregut els participants tingueren ocasió d'aproximar-se al llenguatge de les campanes, com ara els tocs de mort, els diaris i civils, els festius i el de les hores, alternats amb la lectura de poemes d'Estellés evocadors del pas del temps, el treball, la festa i la mort. Voluntaris del grup excursionista posaren veu a estos quatre grans blocs temàtics de l'obra estellesiana. Entre altres textos, s'escoltà la «Cançó de bressol» del poemari «La nit» i «Assumiràs la veu d'un poble» del «Llibre de meravelles». Com a peculiaritat, en les parades del trajecte, només es feren sonar aquelles campanes foses abans de la mort del poeta, «les mateixes que ell sentí diàriament en vida» i «vinculades a emocions comunitàries de Burjassot que es descriuen, es conten i es transmeten en l'obra d'Estellés», segons explicaren en la passejada.

Per altra part, en la presentació d'esta nova iniciativa -»Campanes del meu poble. El paisatge sonor d'Estellés»-, la regidora de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Burjassot, Maria Viu, anuncià que, gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord), la Ruta Estellés ja té preparats, per als codis QR de tots els seus punts, vídeos amb llengua de signes perquè les persones amb dificultats auditives també puguen accedir als continguts orals dels codis.

Compartir el artículo

stats