Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Va ser tancada en 2010

Un descendent dels amos jueus de la fàbrica de Schindler vol fer-la un museu

Daniel Low-Leer vol convertir l'edificit robat als seus familiars en un memorial per a les víctimes

La fàbrica on van treballar centenats de jueus es troba en un important estat d'abandonament. EFE/ Martin Divisek

Un descendent dels propietaris jueus originals de la fàbrica dirigida per Oskar Schindler, està ajudant a dirigir els esforços per a convertir les instal·lacions abandonades en un museu que commemore a l'industrial alemany per salvar les vides dels jueus empleats allí durant l'Holocaust.

La fàbrica, en el poble txec de Brnenec, va ser presa pels nazis dels seus propietaris jueus després de l'ocupació de Txecoslovàquia. Schindler, nascut en les rodalies de Svitavy (Zwittau), salvaria la vida d'1.200 jueus en emprar-los allí i en altres fàbriques d'esmalt i municions que posseïa en la Polònia i la Txecoslovàquia ocupada pels nazis.

La fàbrica va continuar operant baix el govern comunista abans de ser propietat privada després de la fi del comunisme en 1989, però finalment va ser tancada en 2010 i està en ruïnes. Ara la Fundació Ark, que dirigix Daniel Low-Beer, un descendent de la família propietària de la fàbrica, l'està convertint en un museu.

«La fàbrica va ser robada pels nazis i després robada per Schindler, però la va usar per a bé i va salvar a 1,200 jueus», va dir Low-Beer al Telegraph en una entrevista el mes passat.

A més de la crònica de la vida de Schindler, el museu també exhibirà la història de l'àrea i la seua antiga comunitat jueva, a més d'abordar el racisme i la discriminació. «És una oportunitat per a fer una mica d'història ací, tant per a mantindre viu un important record com per a treballar amb la població local per a millorar les seues vides», va dir Low-Beer, que és britànic.

Frantisek Olbert, qui era el gerent general de la fàbrica en el moment del seu tancament, havia treballat amb Low-Beer en el desenvolupament del lloc i havia treballat allí durant més de 30 anys. «No érem els propietaris, però des que estava en la fàbrica des del 77, no volia que es destruïra, i volia renovar-la», va dir Olbert al Telegraph. «L'arca segueix intacta. La gran sala de turbines on treballaven els jueus. Les portes per les quals van passar. L'edifici d'oficines de Oskar Schindler és el mateix. Encara tens el pis en la fàbrica on vivien els jueus», va dir.

Compartir el artículo

stats