Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Expedient

El Cant de la Carxofa avança per a ser BIC

En Alaquàs enguany hi ha 25 aspirants a fer la prova mentre en Catarroja els Àngels ja varen ser triats en un procés de selecció

Cant de la Carxofa al Crist en Alaquàs. a. a.

Municipis i associacions del Cant de la Carxofa continuen treballant perquè aquesta tradició siga declarada bé d'interés cultural (BIC). Es tracta d'una representació religiosa que es realitza a sis pobles de l'Horta Sud en honor del Crist i, en alguns casos, de la Mare de Déu, en el marc de les seues festes patronals. El protagonista de l'esdeveniment és un xiquet o una xiqueta vestit d'àngel que, dins d'un artifici amb la forma de carxofa, canta acompanyat de l'orquestra i el cor.

Selecció de l'àngel

La selecció de l'àngel és diferent a cada municipi. A Alaquàs, al mes d'abril s'obrí un termini perquè tots els que volgueren ser-ho s'hi apuntaren. Paco Pons, president d'Amigues i Amics de la Carxofa, explica que «enguany hi ha 25 inscrits dels quals, el 30 d'agost, en una prova tècnica, se'n triaran sis per part d'un jurat professional». I el 3 de setembre hi haurà una audició amb una votació popular en la qual se'n triaran dos: un per a cantar el 8 de setembre a la Mare de Déu de l'Olivar; i l'altre que ho farà el 9, dia del Crist.

A Aldaia no es fa aquest procés, sinó que es tria l'angelet per designació. No obstant això, recentment, diversos professionals del món de la música han proposat fer un concurs públic que permeta triar l'àngel que cantarà al Crist el 6 d'agost de 2020.

A Silla, un dels més històrics i primer poble que hi va incorporar instruments de corda, la xiqueta Aina Cascos López va ser l'àngel el passat 6 d'agost.

Quart de Poblet, que recuperà la tradició fa 15 anys, tria els seus intèrprets entre els xiquets i les xiquetes de l'Escola Coral. Durant l'any, els directors observen les qualitats de l'alumnat i seleccionen a qui troben que està més preparat. Enguany serà Sofia Navarro, de 12 anys, i Clarisa Ortega serà la seua substituta. L'acte tindrà lloc el 2 de setembre.

A Picassent trien l'àngel de la coral de l'Escolania de València. Diego Zaragoza cantarà els dos dies, el 8 i el 9 de setembre.

Finalment, Catarroja, el poble més recent a sumar-se a la Carxofa, fa un concurs públic al TAC i, el 8 de juny, un jurat professional seleccionà tres finalistes que el 13 de juliol feren l'última prova.

Compartir el artículo

stats