Imprescinllibres (II): Assajos clau per a assaborir amb la calma de les vacances

Cinc obres autòctones i internacionals que conviden a la pausa i reflexió durant els dies d’aquest calorós mes d’agost

Imprescinllibres (II): Assajos clau per a assaborir amb la calma de les vacances

Imprescinllibres (II): Assajos clau per a assaborir amb la calma de les vacances / David Silvestre

David Silvestre

L’acceleració del món és una realitat, progressivament s’ha anat perdent la possibilitat de la pausa, el «no fer res» i passar les hores d’una vesprada mirant l’horitzó. Les xarxes socials, els contingut en streaming, estar pendent de tot tot el temps… des de Va de Llibres proposem el contrari i ho fem de la mà d’algunes recomanacions assagístiques aprofitant les vacances d’estiu. Vos deixem algunes publicacions per a assaborir amb calma, per a gaudir del plaer de la lectura: des d’assajos clàssics, fins a una revista per a ampliar hàbits. Acomodeu-vos. Comencem!

«Nosaltres els valencians», Joan Fuster (Edicions 62)

Iniciem amb la major: ‘Nosaltres els valencians’ és una obra imprescindible per a qui vulga conéixer la història, cultura i problemes de la identitat del poble valencià. Dividit en tres grans seccions (Els fets, Les indecisions i Els problemes), el llibre de Fuster continua sent, seixanta anys després de la seua publicació, un artefacte d’actualitat teixit per una prosa amena i incisiva.

«Dones, raça i classe», Angela Davis (Tigre de Paper)

Un dels assajos clau del feminisme negre que viatja des de l’abolició de l’esclavitud als Estats Units, fins a l’actualitat. Davis assenyala amb aquesta obra els orígens de les desigualtats i els antagonismes de classe, raça i gènere que encara perviuen en l’actual societat capitalista, alhora que deixa una sèrie de propostes per a configurar el projecte emancipador.

«Crítica de la nació pura», Joan Francesc Mira (Edicions Tres i Quatre)

Premi Joan Fuster d’assaig 1984 i Premi de la Crítica Serra d’Or i Premi Lletra d’Or de 1985. Amb ‘Crítica de la nació pura’, l’escriptor valencià Joan Francesc Mira plantejava un tractament del fet nacional des de les ciències socials, el qual significaria una obertura de perspectives, novetat absoluta que va situar aquesta obra com una referència obligatòria. El temps no ha fet més que confirmar la validesa de les anàlisis plantejades en el moment de la seua escriptura.

«Florencio Pla ‘la Pastora’: La dignitat robada», Elena Solanas (Sembra Llibres)

Elena Solanas desarticula el mite que es va construir durant el franquisme al voltant de Florencio Pla Meseguer, ‘la Pastora’, a través de les pàgines d’un llibre vivencial que narra la batalla per tornar a dignificar aquesta història de repressió i supervivència. Solanas, neboda de Florencio, endinsa al lector en el seu vessant més humà per posar llum al patiment i humiliació que van patir la resta dels familiars.

Revista ‘L’Espill’, Publicacions Universitat de València (PUV)

Com a última recomanació, una revista. L’Espill és la publicació de pensament contemporani de la Universitat de València fundada per Joan Fuster. Dedicada a l’assaig, les ciències humanes i les ciències socials, la revista acaba de llançar el seu número 71, Entre hereus i lladres, les darreres publicacions estan a l’abast dels lectors, disponibles en format digital a https://puv.uv.es/col-lespill.html