Faura es va apuntar a les competicions federatives de galotxa a principis dels anys vuitanta. Temps en que esta modalitat arreplegava moltíssimes atencions i congregava a centenars d'aficionats en les grans finals. D'aquells temps va eixir una de les llegendes de la pilota valenciana: el jove Álvaro Navarro.

De xiquet entrenava en el carrer València de Quart de les Valls i conquistava la final de juvenils d'este trofeu en 1989, quan encara jugava com a galotxer, en un trinquet de Galotxa de Godelleta ple de gom a gom. Dos anys després, fent el bot, encapçalava la formació del seu poble que es proclamava campiona absoluta.

Aquella vesprada, en el carrer principal de Faura, junt al Casino, l'equip d'Álvaro, Ximo de Massalfassar, Ramonet de Massalfassar y el feridor Berbis derrotaren el veïns de Benavites fent realitat el vell somni d'una afició.

La marxa d'Álvaro al món profesional provocà una caiguda de l'afició, però va ser transitòria. Amb el temps, gràcies a eixa flama de sempre i a l'interés de l'alcalde Toni Gaspar acabà construïnt-se una preciosa instal·lació on ha reviscolat l'afició i on es disputen infinitat de partides i competicions. Allí es va jugar la final del trofeu El Corte Inglés que el Montserrat encapçalat per Marc va guanyar davant la formació de Quart de les Valls.

I allí es disputen esta vesprada les final de la jove competició Individual de l'especialitat. Front a front dos figures: una veterana, molt feta en estes partides de pressió, el Xato d'Almenara, un autèntic especialista en el mà a mà. De l'altra banda, un jove natural de Moncada, Martí, una de les figures emergents. Ja sap el que és guanyar el campionat Interpobles de Galotxa amb Borbotó en l'any 2014. Hui s'anuncia en trinquets, però és jugador lliure que enguany ha fixat per Faura a canvi d'una compensació econòmica per partida jugada i un mínim de partides garantides. Hui té l'oportunitat d'inscriure's en el llistat de guanyadors d'una de les competicions més rellevants en l'àmbit del mà a mà.

La final que hui es juga no és la final del Individual d'Escala i Corda. És altre Individual, el dedicat a les figures que cada cap de setmana mantenen l'afició en molts pobles, amb apenes reconeiximents.

Per al Xato d´Almenara i per a Martí, de Moncada, hui és un dia especialment emotiu. Lluitaran fins l'esgotament per complir un somni.