Vila mil·lenària i encreuament de camins, Benigànim desplega des del seu monestir de la Trinitat la bellesa que els segles han anat depositant en els seus carrers i places. 

Situada al nord-est de la comarca de la Vall d’Albaida, Benigànim es troba prop de grans localitats com València, Ontinyent, Alcoi o Xàtiva. Al seu terme trobem zones de gran bellesa paisatgística, que ens permeten gaudir de la natura, com la Solana, on s’han localitzat vestigis d’antics poblaments que daten del període Calcolític-Eneolític de la prehistòria.

Al viatger li espera un tresor cisellat en pedra i envoltat per l'acollidor recés de la seua naturalesa mediterrània, des de la majestuosa torre campanar de l'església de Sant Miquel fins als jalons que orienten el pelegrí en el seu periple cap al sepulcre de la Beata Inés.

Benigànim compta amb un tresor cisellat en pedra i envoltat per l'acollidor recés de la seua naturalesa mediterrània. Levante-EMV

Programació variada i atractiva

En un any molt complicat, degut a la crisis sanitària provocada pel coronavirus i que ha colpejat amb duresa tots els punts geogràfics del món, l’Ajuntament de Benigànim ha dissenyat una agenda cultural i festiva per a oferir als veïns i veïnes de la localitat una programació d’oci segura i adaptada a tots els grups d’edat

Així doncs, les diferents regidories que formen part del consistori local han treballat per confeccionar tota una programació variada i atractiva per al veïnat de Benigànim.

La nova agenda cultural i festiva de l’Ajuntament de Benigànim comença demà, coincidint amb la celebració del 9 d’Octubre a tota la Comunitat Valenciana. Amb motiu d’aquesta festivitat, el consistori ha preparat un acte commemoratiu en homenatge a tota la gent que, de forma pública o privada, s’ha implicat en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 i per a traslladar el condol públic a la gent que malauradament ha perdut un ser volgut. En la prèvia del 9 d’Octubre, a les 21:30 hores, es llançarà un castell de focs artificials a càrrec de la Pirotècnia Aitana i, al dia següent, acudiran membres de la corporació municipal al Centre d’Atenció Primària per a fer un reconeixement públic a la seua tasca.

La Regidoria de Comerç i la Regidoria de Participació Ciutadana, per la seua banda, organitzen la primera Fira Outlet de Benigànim, per tal d’incentivar el comerç local. Amb l’objectiu d’animar la compra de proximitat en Benigànim, l’Ajuntament repartirà 10 bonus de 100 euros cadascun per a fer un sorteig entre totes les persones que compren als comerços participants. També es faran dos cercaviles -dissabte i diumenge- a càrrec de les bandes del poble per amenitzar el cap de setmana.

Per a finals d’octubre, la Regidoria de Memòria Històrica ha organitzat un cicle centrat en la memòria històrica partint de la història local. Al llarg d’aquesta jornada, que tindrà lloc els dies 23 i 24 d’octubre, es farà una conferència -“La represió franquista a Benigànim”-, una taula rodona -“La memòria democràtica es construeix des de baix: història local i didàctica”- i es projectaran dos documentals, “Espais de pau en temps de guerra” i “La utopia desarmada. Memòria d’un País Valencià republicà”.

Una àmplia oferta cultural a Benigànim

La Regidoria de Cultura ha sigut una de les que més iniciatives ha programat per a les pròximes setmanes. En primer lloc, es reprèn el calendari de la sala d'exposicions Casa Ribelles amb l'exposició de la Fundació pel Llibre i la Lectura FULL "Nosaltres, les escriptores Valencianes en el temps". Es tracta d’una exposició que té com a objectiu donar visibilitat a les escriptores valencianes que, des de Sor Isabel de Villena fins a l’actualitat, han escrit en el nostre territori, refent d’una forma senzilla els relats de vida de les dones que han conformat la nostra tradició literària. 

La companyia valenciana Trencadís portarà a Benigànim l'espectacle ‘Alicia al musical de les meravelles’. Levante-EMV

Per al mes de desembre, la Casa Ribelles albergarà l'exposició de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua AVL dedicada a l'escriptora de l'any 2020, Carmelina Sánchez-Cutillas, que pretén divulgar entre el gran públic la dimensió i les diferents facetes d'aquesta gran escriptora, investigadora i intel·lectual del segle XX.

A més, la pròpia Regidoria de Cultura obrirà la nova temporada teatral a l’Auditori Municipal Paco Salvador el proper 17 d’octubre amb l'espectacle de la companyia valenciana Trencadís, ‘Alicia al musical de les meravelles’, una proposta per a que tots els públics puguen gaudir de la màgia del món dels somnis.

La programació de l'Auditori per aquest trimestre compta amb actes culturals i concerts

organitzats per entitats i associacions locals, com el Concert Excel·lent de Música Festera a càrrec de la S.M. La Tropical de Benigànim, el proper 31 d’octubre, on s’interpretarà una selecció de peces de la música popular valenciana.

La programació musical continuarà en novembre amb l’actuació de la Jove Big Band Sedajazz, una formació de 23 músics que, sota la direcció de Francisco Blanco "Latino", interpretaran un repertori atractiu basat en la combinació d'estàndards i d'arranjaments de grans èxits de la història del Jazz: bandes sonores, funk, rock i latin jazz.

La Regidoria de Joventut també farà ús de l’Auditori Municipal Paco Salvador el 29 d’octubre, amb un espectacle de teatre dansa contra la violència masclista, a càrrec de Pepa Cases: Besa’m 2.0. Aquesta sessió està dirigida a l’alumnat de l’IES Les Foies, mentre que al desembre es realitzarà una altra sessió per a la població en general.

Oferta educativa i lúdica per als més joves

Conscients de la importància de mantindre ocupats els més joves de la localitat i compensar el temps que han hagut de passar confinats a casa, sense poder veure els amics ni eixir al carrer, la Regidoria de Joventut s’ha proposat crear una àmplia agenda d’events. En aquest sentit, per als mesos d’octubre i novembre s’han organitzat 4 cursos online de formació permanent que han tingut una gran acollida entre els joves del poble. Els cursos són de manipulador d’aliments, educador/a de menjador escolar, educació per a la salut i primers auxilis i educació per a col·lectius amb necessitats educatives especials.

La Regidoria de Medi Ambient i la Regidoria de Joventut organitzen, per a novembre, un taller sobre fotografia amb el mòbil que després es posarà en pràctica en una ruta fotogràfica pel terme municipal. Aquestes activitats tenen per objectiu fomentar la participació del jovent en activitats relacionades amb la natura i donar-los a conèixer el patrimoni natural del poble mitjançant la fotografia amb el mòbil que tant els atrau.

També per al mateix mes, les dos regidories han preparat una activitat de voluntariat, amb la col·laboració de l’IES Les Foies, que es dividirà en diferents sessions. Es realitzarà una ruta centrada en la recollida de residus en els espais naturals del poble per a, posteriorment, transformar-los en expressions artístiques. L’objectiu és fomentar la participació del jovent en voluntariats ambientals i sensibilitzar sobre l’impacte dels nostres residus en el medi ambient.

Per últim, les regidories Joventut i Participació Ciutadana han requerit la col·laboració de l’IES Les Foies per posar en marxa un programa de beques corresponsals per a l’alumnat de l’institut. En total, s’entregaran 12 beques amb l’objectiu d’impulsar la implicació i participació de tots i totes les joves del poble. El programa durarà tot el curs escolar i té per propòsit fomentar la participació del jovent en les futures polítiques de joventut, identificar de manera més ràpida les necessitats de la població jove i establir canals de diàleg entre l’administració pública i els i les joves.