Un mural de la "primavera valenciana" i una peça de metall tridimensional són dues de les 37 obres contemporànies que ha adquirit la Generalitat per a la seua col·lecció. Quan l'artista urbà Vinz Feel Free (València, 1979) va crear el mural «Don’t be afraid / No tingues por» per al Festival Incubarte 2012, mai va imaginar que acabaria en un fons governamental.

El Consell adquireix patrimoni artístic des de 2017, en galeries d'art i directament a creadors nascuts o residents a l'autonomia. Després de l'estat d'alarma sanitari, el conseller Vicent Marzà va anunciar el pla "reaCtivem" per a la cultura, que incloïa més pressupost per a l'art. En concret, 491.460 euros per a enguany. La col·lecció d'art contemporani de la Generalitat ja suma 110 obres, amb una inversió total d'1.508.352 euros des de 2017.

Quan Feel Free va parir el seu mural, el clima de protestes per la crisi era habitual, i l'autor va voler fer un homenatge a les dones dels miners d'Astúries, Lleó i Terol. El mural va ser mutilat. La llavors Canal 9 i un grup de veïns van capturar i van mostrar com un grup d'agents uniformats detenia el vehicle patrulla i n'arrancaven certes parts. Aquell incident artístic va arribar al Congrés dels Diputats.

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, acompanyada de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i del director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, van anunciar ahir les 37 obres que s'incorporen a la col·lecció d'art contemporani de la Generalitat.

Un grup d'experts ha seleccionat les obres d'Ángeles Marco, Álex Marco, Juan Carlos Nadal, Carolina Ferrer, Josep Pedrós i Ginestar, Vicente Ortí, Ester Pegueroles, Silvia Lerín, Amanda Moreno, DimasIA -Diana Lozano y Álvaro Jaén-, Lluís Masià, Carmen Ortiz, Nuria Riaza, Oliver Johnson, Chema López, Sergio Barrera, Juan Fabuel, Carmen Calvo, Elena Martí, Lluc Margrau, Juan Ortí, Alejandro Mañas, Roberto Mollà, Alejandro Casanova, Claudia Martínez, Concha Ros, Vinz Feel Free, Elena Aguilera, Iluminada García Torres, Jesús Herrera, Mari Reme Silvestre, Miguel Calatayud, Nuria Fuster, Pablo Auladell, Silvia Sempere Ripoll, Julia Galán i Laura Palau.

Diversitat

Una elecció en la qual ha primat la «diversitat generacional en la selecció, amb creadors i creadores de mitjana i llarga trajectòria al costat d'artistes joves, així com l'heterogeneïtat de tècniques artístiques», segons va reconéixer Pérez Pont. A més, va destacar que «es reafirma l'entrada de la il·lustració en la col·lecció a través d'aquestes noves adquisicions i la presència de tres premis nacionals d'arts plàstiques i il·lustració com són Carmen Calvo, Miguel Calatayud i Pablo Auladell».

«Les adquisicions són una mesura per a impulsar el sector. Per aquest motiu, mitjançant "reaCtivem", hem doblat el pressupost per a poder adquirir més obres, amb l'objectiu d'acompanyar, en un any tan dur, els diferents agents implicats», va explicar la secretària autonòmica, Raquel Tamarit. 

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, per la seua banda, va destacar que les 37 obres -escultures, quadres, il·lustracions, murals, instal·lacions visuals i fotografies- «corresponen a 16 dones, 17 homes i un col·lectiu format per una i un artista».

Amanda Moreno (València, 1982) representa en la seua escultura de ferro Sleepwalker Chronobiology el registre cromàtic dels ritmes biològics d'un cicle. Uns ritmes interns dins d'un rellotge biològic actuen en diàleg amb un fora: els canvis de llum, els cicles lunars o les marees. Aquesta forma relacional en la qual pensa el cos, i que desconeix la voluntat de l'intel·lecte, que fa pensar en un temps que avança marcat per la ignorància que obeeix als moviments del somnàmbul.

La teràpia de l'art ajuda a superar els temps convulsos.

Bombas Gens i el Reina Sofía faran projectes conjunts

Bombas Gens i el Museu Reina Sofía han signat un conveni de col·laboració per a «conjuminar esforços per a desenvolupar projectes culturals conjunts». D'aquesta manera, el centre d'art de la Fundació Per Amor a l’Art i el Reina col·laboraran en l'organització d'exposicions temporals, préstecs d'obres, projectes d'investigació i estudi, congressos i jornades, publicacions o estades professionals. El primer dels fruits d'aquesta col·laboració és l'organització a Madrid -juntament amb la Fondation Hartung-Bergman- de la mostra «Anna-Eva Bergman. De nord a sud, ritmes».