Les dones porten tota la vida suportant floretes i fanfarronades i ara que canvien els papers i són els homes els que les reben i els que són cosificats s’arma un sagramental. «I aquestes floretes són bastant més suaus que les que patim al carrer les dones a partir dels 12 anys», va advertir ahir Vero McClain, l’artista i activista feminista que ha revolucionat el Verger amb dotze rètols que reprodueixen «compliments» llançats per les dones als homes, rebaixats per una vegada a objectes sexuals. La performance de les floretes a l’inrevés ha conscienciat més en 24 hores sobre l’assetjament de carrer, el masclisme i la violència contra les dones que les campanyes benintencionades i prou. L’assetjament de carrer no es combat amb melindros.

«No hem utilitzat un llenguatge malsonant, sinó que hem jugat amb els dobles sentits de l’argot de la Marina Alta», va explicar McClain, que, al costat de l’alcalde, Ximo Coll, i el regidor de Cultura, Miguel Pou, va posar en un rètol que resa: «Amb eixa carlota, el meu conill berana i se’n va de revetla».

Les floretes a l’inrevés quasi semblen tretes d’un llibre de receptes: «conill», «almeja», «tomaca», «xurro», «figa», «putxero»...

«Em crida l’atenció que una de les crítiques siga que cal protegir els menors però molts pares, en canvi, els deixen veure programes de televisió amb un llenguatge molt més agressiu i violent», va dir l’activista.

L’artista va assenyalar que algunes paraules que li dediquen en les xarxes per aquestes floretes que cosifiquen l’home són «feminazi» o «feminista radical». «La reacció social i el debat al carrer formen part de la performance», va precisar McClain, que ja s’esperava, fins i tot, que hi haguera actes vandàlics. I així ha sigut. El rètol amb el missatge «cuidado con esos baches que se te van a pinchar las pelotas» va acabar en una paperera. No seria mala cosa, va convindre l’artista, que aquelles floretes amb les quals els desconeguts ofenen les dones acabaren també en el fem.

«Les dones reben la primera floreta amb 12 anys i els homes exerceixen aquest poder des dels 15. Es naturalitza que un estrany llance una floreta al carrer. Les dones hem de decidir sobre una cosa tan íntima com és el nostre cos».

Les floretes que cosifiquen l’home estan estratègicament col·locades en una concorreguda avinguda del Verger. «Hem representat un corredor. I és així com ocorre en la realitat: les dones, vulguen o no, han de passar per aquest assetjament de carrer».

«No m’esperava, per descomptat, tant de renou», va advertir l’alcalde, Ximo Coll. «Però hem aconseguit cridar l’atenció sobre una cosa que, lamentablement, ocorre tots els dies al carrer».