Les mesures de prevenció i distanciament social adoptades per les residències de la Comunitat Valenciana estan pal·liant en part l’impacte del virus en els centres en aquesta segona onada de la pandèmia, amb un nombre inferior de residents morts i concentrades la majoria d’aquestes morts en poc més d’una desena de brots massius, en els quals la detecció tardana dels casos va propiciar que es dispararen els contagis i, al capdavall, les defuncions, ja que es tracta de persones majors especialment vulnerables a l’efecte del coronavirus. Però, per què és tan alt el risc de contagi en aquesta classe de centres?

Una responsable d’una residència de València que ha patit un d’aquests brots massius, amb més d’una vintena de casos positius per COVID-19 i almenys quatre morts, assegura que és pràcticament impossible que els treballadors mateixos no contagien els residents en el dia a dia si estan infectats i continuen treballant, com així va ocórrer en l’inici d’aquest brot. «Quan treballes amb un ancià, no pots mantindre la distància, és molt complicat encara que tingues molta cura, són com xiquets xicotets», argumenta Carmen.

“Vam estar treballant durant cinc dies, després dels primers positius, contagiant els residents sense saber-ho”

«Per molta mascareta que portes, el contacte existeix i algun error cometràs si has d’alçar un avi, endreçar-lo, netejar-li la dentadura o dutxar-lo, i després un altre... Sues, et toques amb la mà, o t’abaixen ells la mascareta», reconeix aquesta professional del sector sobre les dificultats de treballar amb persones que, en molts casos, tenen les seues capacitats cognitives molt deteriorades i no obeeixen a les pautes de distanciament establides. «No els pots posar la mascareta perquè se la lleven, es toquen i es peguen igual que els xiquets, els uns als altres», admet.

«Però el problema no són els residents, som els treballadors, és molt difícil no contagiar un ancià si tens COVID i no ho saps», sosté una de les responsables d’aquesta residència que es troba sota vigilància activa de control sanitari. Es mostra crítica amb el fet que no els feren proves a tot el personal després de detectar-se els primers positius a principis de novembre. «Vam estar treballant i no ens van fer proves PCR fins cinc dies després. Durant aquell temps, vam contagiar els residents sense saber-ho», reconeix Carmen.

Una cosa similar va poder haver ocorregut a la residència de Benirredrà, amb un brot amb quasi un centenar de contagiats i almenys sis morts, el primer cas dels quals es va detectar el passat 30 de novembre. La secció civil de la Fiscalia obrirà diligències preprocessals per a tractar d’aclarir els fets en aquest centre de majors de la Safor.

L’exèrcit de terra va dur a terme, ahir, tasques de desinfecció a fons en una residència privada de majors de Formentera del Segura (Alacant), amb un brot amb 40 positius —30 residents i 10 empleats—. Actualment, hi ha dos residents hospitalitzats i, de moment, no hi ha hagut morts.