L’incendi que va calcinar 16 autobusos de la flota de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València i que va afectar-ne 10 més a la cotxera de Sant Isidre, dissabte, podria haver ocasionat un mal ostensiblement menor si s’hi hagueren pres mesures de seguretat més efectives. Així ho van denunciar ahir a Levante-EMV fonts sindicals, que van assegurar que la instal·lació no disposava de canons d’aigua ni els vehicles pesants mantenien una separació adequada que permetera actuar de tallafocs i reduir danys davant d’incidents com el que es va produir dissabte.

10

Els efectes de l’incendi en l’EMT València Eduardo Ripoll

La policia científica ja investigava ahir les causes de l’incendi que, segons els primers indicis, s’hauria generat en un dels autobusos aparcats, el dipòsit del qual hauria explotat. Després de començar a cremar-se, el foc es va propagar ràpidament a la resta d’autobusos que hi havia estacionats al costat. Les flames van arribar a afectar 25 vehicles més —dels 270 que alberga la cotxera—, a més del que va causar la catàstrofe, 16 dels quals van quedar devastats completament. Malgrat la magnitud de l’incendi, no van haver de lamentar-se danys personals.

29

Incendi a València: el foc devora almenys una dotzena d’autobusos de l’EMT Héctor López Torres i J.M. López

Fonts sindicals van criticar que l’escassa separació entre vehicles que hi ha a la cotxera de Sant Isidre va facilitar la propagació de les flames. Sembla que entre els autobusos sinistrats hi havia una distància mínima d’uns 50 centímetres, l’espai pràcticament exacte perquè isca el conductor del vehicle. Les mateixes fonts mantenen que si aquesta separació haguera sigut més gran, aquesta podria haver actuat de tallafocs i s’hauria reduït la magnitud del foc. Així mateix, van indicar que la cotxera de Sant Isidre, que exerceix d’instal·lació centralitzadora de reparacions, sol estar congestionada amb entre 30 i 40 vehicles aparcats en les vies laterals i no en places habilitades per a l’estacionament.

Precisament, hi ha prevista la construcció d’una nova cotxera de l’EMT a Safranar que permetrà alleujar la pressió sobre la de Sant Isidre. No obstant això, el projecte està parat a falta de la llicència pertinent que ha d’atorgar el mateix Ajuntament de València.

Les mateixes fonts van denunciar, a més, que la infraestructura de Sant Isidre tampoc disposa de canons d’aigua, que podrien haver ajudat en certa manera a atallar la propagació de les flames en un espai en el qual hi ha altes quantitats de material inflamable, i van criticar, a més, que en el moment en què es va declarar l’incendi, no hi havia a la instal·lació un cap responsable, sinó que un operari estava assumint aquesta tasca, una circumstància que, segons la mateixa versió sindical, es repeteix habitualment.

Incendio en las cocheras de la EMT de San Isidro

Incendi a les cotxeres de l’EMT de Sant Isidre

S’anava a retirar l’any que ve

L’EMT va emetre ahir un comunicat en el qual assegurava que l’autobús que va iniciar el foc havia passat favorablement la ITV el passat 19 de novembre, encara que formava part de la flota envellida, amb depòsits de gas, que va començar a renovar-se fa cinc anys. De fet, l’empresa va informar que l’autobús en qüestió tenia 20 anys d’antiguitat i tenia prevista la retirada entre enguany i l’any que ve, amb la compra de 162 autobusos híbrids nous menys contaminants. Tots els autocars afectats tenien almenys 15 anys d’antiguitat, excepte un que tenia 10 anys.

Ahir mateix també es van presentar a Sant Isidre els perits de la companyia asseguradora per tal d’iniciar les accions previstes per a la cobertura dels danys ocasionats. Davant del valor d’aquests, el president de l’EMT i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, va insistir que «cal tindre en compte que es tracta d’autobusos amb una edat avançada i el valor d’aquests no és el mateix que quan es van comprar», alhora que va dir que l’autobús que va causar l’incendi havia fet ja «una fotracà de quilòmetres».

Respecte al servei durant els pròxims dies, l’empresa va assenyalar que aquest no s’hi veurà afectat. L’EMT disposa, actualment, de 480 autobusos, dels quals presten servei 380, mentre que els altres 100 es troben en reparació en taller o immobilitzats.