Són autoescoles digitals i estan en auge, amb llicència per a operar i enviar alumnes a l’examen, i sota la regulació de la Direcció General de Trànsit (DGT). Tenen professors i vehicles, però sense l’obligació d’anar-hi de manera presencial. Ni per a matricular-se, ni per a pagar, ni per a anar a classe, ni per a reservar les pràctiques, ni per a la resta de gestions. Una alternativa davant de l’embossament que representen els més de 15.000 alumnes pendents de l’examen de conduir.

Atés que no compten amb un local per a fer classes presencials, el preu s’abarateix un 40 % «i així l’alumne pot reduir el cost del carnet uns 400 euros, ja que es redueixen els costos de gestió. Dels 1.200 euros de mitjana, el preu es redueix a 800». Així ho assegura el portaveu de la Plataforma d’Autoescoles Digitals i responsable de l’autoescola Onroad (primera filial espanyola del grup francés Ornikar), Miguel González-Gallarza.

A la Comunitat Valenciana, hi ha en l’actualitat més de 800 alumnes preparant l’examen teòric en una de les deu autoescoles digitals que hi ha en territori valencià.

No obstant això, a causa d’una pandèmia que ha convertit en un «coll de botella» l’accés als exàmens, hi ha 15.000 alumnes valencians pendents de les proves. A Espanya, aquest negoci copa el 10 % del mercat i compta amb 40.000 alumnes.

Mentre les autoescoles tradicionals es reinventen en pandèmia, les digitals han experimentat un creixement del 20 % de mitjana des del mes de març, amb un pic del 30 % en els mesos de juny i juliol. I esperen anar a més. Entre els objectius per a l’any que ve destaca un creixement del 15 % de la facturació, uns 7.000 alumnes i 20 professors. «Aquestes xifres suposen el volum de negoci d’una autoescola tradicional gran a València», explica.

No obstant això, González-Gallarza recalca que aquest no és un cas de «competència deslleial», ja que no hi ha cap «analogia possible amb Uber i el sector del taxi».

«Un model de convivència»

«Aquest és un model de convivència, perquè els professionals són els mateixos. Hi ha 17.000 professors a Espanya. No són “conductors nous” davant dels “taxistes”. Per a fer classes, cal ser professor titulat per la DGT, treballes per a una tradicional o per a una digital. «Això sí, com eliminem despeses de gestió, les condicions laborals són millors», explica.

Ara bé, el sector reclama canvis en la regulació perquè, «per a les pràctiques, ens posen moltes barreres. Ens obliguen a tindre un local i el cotxe no pot anar a nom del professor (com ocorre en altres països), sinó que ha d’anar a nom de l’autoescola. Calen canvis».