Pocs llocs hi ha amb tanta intensitat emocional com la porta d’arribades d’un aeroport. Més encara si sona de prop el Nadal. Encara més en un món pandèmic amb esperes de mesos sense trobades, cancel·lacions de vols d’última hora i anuncis de tancament de fronteres que afigen encara més elements d’incertesa al viatge. L’últim, el que s’ha decretat amb el Regne Unit a partir de hui després de detectar-se una nova soca de la COVID que, segons les autoritats britàniques, es troba «fora de control».

Diana i la seua filla de tres anys viatjaven en un dels últims avions que van aterrar a la Comunitat procedent de Manchester. «Fa dies que estic nerviosa i ho he estat fins que l’avió s’ha envolat, perquè no sabia si podríem eixir», explica Diana abans que la menuda se n’escape cap a l’eixida, on es llança als braços de la seua àvia. «El vol ha sigut normal, com sempre, encara que abans de pujar m’han demanat la PCR, clar», indica.

Minuts abans que els passatgers es trobaren en abraçades sentides amb els seus familiars, els nervis voletejaven en la part exterior de la sala d’arribades, ja que les restriccions impedeixen les esperes dins del recinte. «Fa quatre mesos que no veig la meua filla i fa diverses hores que estic inquieta, ella té moltes ganes de vindre i jo de veure-la», expressa Elena sobre la seua filla Isabel. Minuts després es produeix el retrobament. «Ha sigut una bogeria, tot molt complicat, veient si ens cancel·laven el vol o no, molta ansietat», diu Isabel.

Michael i Laura arriben a València després de cinc mesos treballant a Manchester «per a millorar l’idioma». «A l’hora d’embarcar ens han demanat la PCR i la declaració que donaves responent a unes preguntes, però no li ho demanaven a tots», comenta ella. «Allí la mascareta no és obligatòria, la gent no s’ho pren tan seriosament i la Policia no hi diu res», afig ell.

A Claudia li han demanat la PCR en arribar, no en eixir. És hostessa i explica que molts companys han arribat a l’aeroport i s’han trobat amb vols cancel·lats. «Hi ha por de voler tornar i que, de sobte, s’haja cancel·lat el vol, perquè és d’una hora per a la següent, és una bogeria», afig.

Només tornaran residents

Si Christopher haguera tingut el seu vol programat per a hui, no hauria pogut viatjar. És britànic i arriba per a passar el Nadal amb uns amics que viuen a Saragossa. La prohibició anunciada ahir pel Govern d’Espanya impedeix l’entrada de vols procedents de les illes britàniques excepte per a portar nacionals o residents.

Sí que ho hagueren pogut fer Carrie i Dustin, que tenen la residència espanyola després de comprar-hi una casa fa dos anys. «Venim a passar ací l’hivern, ens encanta el clima», asseguren. Fora, els nervis es van dissipant amb l’eixida entre flaixos de familiars i amics. Lidia i David esperen el seu pare Luismi, a qui fa més de sis mesos que no veuen, i a Félix i a Núria els ocorre el mateix amb la seua filla. «No sabíem si al final s’anava a tancar, però per sort ja està ací», diu la mare. De fons, abraçades i un «quant que has patit per a vindre, eh» i la consegüent resposta: «Però ja estic ací».

La Comunitat rep 14 vols en les últimes 24 hores

Els aeroports valencians van rebre, en la jornada d’ahir, fins a 14 vols procedents del Regne Unit abans que entren en vigor les noves directrius del Govern d’Espanya. D’aquests, la majoria (11) van arribar a l’aeroport d’Alacant, mentre que tres ho van fer a València i l’últim ho va fer a Castelló. Els avions que hi aterraren procedien de cinc orígens diferents: Londres (quatre a Alacant, dos a València i un a Castelló), Manchester (dos a Alacant i un a Manises), Glasgow (els dos a Alacant), un a Liverpool que va aterrar a Alacant i dos de Bristol, en el sud de les illes, també a Alacant. Per la seua banda, des del Partit Popular, Isabel Bonig va criticar que el president Ximo Puig no prenguera mesures per a evitar l’arribada d’aquests vols.