L’expansió galopant del coronavirus al Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent té ara mateix a Anna un dels seus punts més crítics. Des de l’Ajuntament, de fet, traslladen que la situació està ara mateix «descontrolada»: l’última xifra de casos actius de què es disposa, d’abans de la nit de Cap d’Any, era superior a setanta. Però no s’ha parat de fer més PCR, amb nous positius confirmats. «No se sap quin és l’origen del focus, perquè hi ha molta gent contagiada, de molts àmbits diferents, i moltes edats. Els responsables de Sanitat estan esforçant-se per a fer-ne el rastreig, però no s’ha pogut trobar com va sorgir el brot», explicava a aquest diari Pilar-Teresa Sarrión, alcaldessa d’Anna, que posava l’accent en el fet que, atés que se’n desconeix l’origen, la tasca de control dels contagis s’estava complicant encara més. Les infeccions estan desbocades: «Ja hi ha famílies senceres contagiades», afirmava l’alcaldessa d’Anna.

L’explosió de contagis en aquesta i altres localitats de la comarca de la Canal de Navarrés ha provocat, a més, la sobresaturació dels serveis sanitaris dels pobles de la comarca, que «no poden donar l’abast a tants casos», segons Sarrión. «El Departament Xàtiva-Ontinyent ja ha oferit tota la seua ajuda i ha reforçat el personal, però és que la situació està desbordant-se en tot el territori. No hi ha serveis mèdics suficients», asseverava l’alcaldessa d’Anna. La congestió en les tasques d’anàlisis de proves PCR porta al fet que centres de salut com el de Chella —que cobreix també les localitats d’Anna i de Bolbaite—, amb llargues cues a les portes, tarden fins a quatre i cinc dies a brindar els resultats d’aquestes. Una complicació més a la lluita contra la infecció del coronavirus, que retrotrau als pitjors dies de la primera onada de la pandèmia.

En aquest escenari, l’Ajuntament d’Anna ja ha posat en marxa totes les mesures restrictives que té a la seua mà. Ahir, dilluns, va tancar al públic l’ajuntament, que passa a atendre només per via telefònica o per mitjà del correu electrònic i la seu electrònica. També el Palau dels Comtes de Cervelló, que suspenia totes les visites previstes. La setmana passada ja van tancar totes les instal·lacions municipals de diversos tipus, els parcs i els jardins. L’alcaldessa anunciava a aquest diari que, hui, la carrossa dels Reis Mags, prevista per a compensar la suspensió de la cavalcada, tampoc circularia. «Però el principal problema que tenim, i així ens ho traslladen des de Sanitat, és la responsabilitat individual de les persones», recordava Pilar Sarrión. L’alcaldessa demanava als seus veïns i veïnes «que complisquen amb les seues obligacions. Després d’una PCR, cal confinar-se a casa i, si el resultat és negatiu, complir amb la quarantena recomanada». Així mateix, l’alcaldessa pregava que els positius transmeteren amb fidelitat els contactes que hagen tingut. «No culpabilitzarem a ningú per la gent amb qui haja estat. Ara el més important és conéixer-ho tot per a tallar la transmissió del virus», assenyalava l’alcaldessa ahir.

Pressió hospitalària en augment

La setmana passada, els edils de la Canal de Navarrés ja avisaven de la situació de col·lapse cap a la qual s’encaminava l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, després que a l’explosió de casos de COVID-19 que viu la comarca de la Costera des d’abans de Nadal, s’haja sumat, en els últims dies, la de la Canal. Segons va poder saber aquest periòdic, ahir, els pacients amb coronavirus ocupaven 84 llits en planta de l’Hospital de Xàtiva, i dotze de l’UCI. Hi havia un pacient contagiat en una plaça de Pediatria, mentre que dotze habitacions més del centre sanitari estaven ocupades per casos sospitosos de COVID-19. Fonts del Lluís Alcanyís afegien que l’increment sobtat d’ingressos està motivant la reubicació de pacients per a alliberar llits en les plantes de COVID-19.

Mentrestant, el coronavirus continua expandint-se. L’Ajuntament d’Enguera va informar aquest diumenge que, en les 48 hores anteriors, s’havia detectat una vintena de casos positius nous al municipi. El dimarts anterior, Sanitat anotava 22 casos actius en aquest municipi. I, a Navarrés, el consistori va anunciar ahir la suspensió de les activitats municipals i el tancament temporal de totes les instal·lacions públiques, entre altres mesures, per a parar els contagis. L’actualització de dades de COVID-19 per municipis de hui oferirà un retrat més exacte de la situació pandèmica a la comarca, encara que cal recordar que les dades oferides en el portal de Sanitat tenen uns dies de retard, segons ha comprovat aquest diari.