Més de 320.000 valencians i valencianes que viuen en 29 municipis començaran a partir d’aquesta mitjanit, i fins al pròxim 20 de gener inclusivament, el que pot considerar-se un confinament light, perquè les seues poblacions estaran tancades perimetralment i a les limitacions generals que anunciaren el president, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, se’n sumen d’altres molt més restrictives com a conseqüència de les dolentes dades de contagis que s’han registrat.

En concret, es tracta de poblacions d’un total de 17 comarques de tota la Comunitat Valenciana, si bé la majoria es concentren a la província de València, especialment a l’Horta Sud (Massanassa, Sedaví, Alfafar, Benetússer i Llocnou de la Corona), la Vall d’Albaida (Benigànim de nou, Ontinyent i Quatretonda) i la Costera (Canals, Xàtiva i Moixent). A més, a la Safor es tanquen Daimús i Oliva; a Utiel-Requena, Sinarcas i Utiel; les capitals del Camp de Túria (Llíria) i la Vall de Cofrents-Aiora (Ayora); Sollana a la Ribera Baixa i Guadassuar a la Ribera Alta; Cheste a la Foia de Bunyol; Anna a la Canal de Navarrés; i Bonrepòs i Mirambell, a l’Horta Nord.

Així mateix, de Castelló s’ha decretat el confinament perimetral de Borriol (la Plana Alta), Atzeneta del Maestrat (l’Alcalatén) i Soneja i Jérica (l’Alt Palància); i, a Alacant, els d’Alcoi i Castalla (l’Alcoià) i Polop (la Marina Baixa).

Es considera que aquests municipis tenen una «incidència crítica» de la pandèmia, segons va qualificar ahir el cap del Consell, per la qual cosa, amb aquestes mesures, es pretén frenar l’avanç del virus entre els veïns. En tots els casos, es tracta de poblacions que oscil·len entre els 263 i els 1.808 casos d’incidència acumulada per cada 100.000 habitants, segons les dades de dilluns, que recullen els 14 dies anteriors. A més, hi ha fins a 11 pobles que superen els 1.000 casos d’incidència acumulada, la qual cosa quadruplica els 250 que ja marquen una situació d’alerta. Són: Quatretonda (1.808), Benigànim (1.746), Moixent (1.673), Anna (1.598), Ayora (1.581), Daimús (1.507), Utiel (1.309), Polop (1.188), Canals (1.096), Bonrepòs i Mirambell (1.165) i Alcoi (1.049). D’aquests, les dades més cridaneres són les de Polop, Daimús, Benigànim o Anna que, el 17 de desembre, tenien 20, 96, 222 i 190 casos per 100.000 habitants respectivament i, en poc més de dues setmanes, s’han disparat.

Per a decidir el tancament perimetral i l’adopció de més restriccions, a més d’aquesta incidència acumulada, Sanitat també té en compte altres paràmetres, com la taxa d’hospitalitzacions, la pressió assistencial, la situació de l’hospital de referència o la previsió de l’evolució de la pandèmia.

En aquest primer confinament «en cadena» de municipis després del general de març i els casos puntuals abans de tardor, el «mal col·lateral» més fort el pateixen a Llocnou de la Corona on, amb poc més d’un centenar d’habitants i cap cas de COVID-19 en l’últim mes, han de tancar-se per la proximitat amb Sedaví, igual que Alfafar i Benetússer.

Mesures en casaments i enterraments

Els 29 municipis amb tancament perimetral fins al 21 de gener sumen altres restriccions a les que ja hi ha anunciades per a tota la C. Valenciana. Principalment, afecten l’hostaleria, l’oci i l’activitat esportiva, que tanquen de manera cautelar els seus espais i negocis.

Segons van explicar el president Ximo Puig i la consellera Ana Barceló, en aquests pobles paren el seu funcionament els centres socials, casinos, clubs i establiments similars. També tornen a abaixar la persiana els bars, restaurants i altres establiments d’oci, que sí que poden obrir per a oferir menjar per a emportar-se i/o a domicili. Així mateix, la ciutadania tampoc podrà acudir, en aquests casos, als gimnasos ni posar-se en forma en centres esportius ni parcs i jardins, també tancats. La resta de comerços sí que continuaran la seua activitat, respectant els aforaments i el toc de queda, i la població podrà eixir de casa, també respectant les indicacions, perquè no hi ha confinament domiciliari. Les relacions personals es limiten a sis persones, com a la resta de la Comunitat Valenciana.

Com en les primeres fases de la desescalada, les mesures de prevenció de contagis també s’apliquen en tanatoris i enterraments, així com en casaments i celebracions. En el primer cas, l’aforament és del 30 % i un màxim de 10 persones en interiors i 15 en exteriors. Per a casaments o batejos, el límit és d’un terç de l’aforament i el mateix nombre d’afins i de familiars que en les cerimònies fúnebres, 10 o 15.

Reaccions desiguals

Entre les reaccions polítiques, els alcaldes dels dos municipis de la Safor afectats han acollit les mesures de manera molt desigual. David González, d’Oliva, assenyala que aquestes restriccions «van en la mesura del que nosaltres havíem sol·licitat», però al mateix temps considera que «arriben tard».

D’altra banda, el mandatari de Daimús, Javier Planes, lamenta que la Generalitat haja computat els 47 positius del brot d’una residència de majors, per la qual cosa considera «injust» que s’impedisquen les entrades i eixides de Daimús i es va posicionar «en contra d’aquest confinament», del qual es va assabentar per una telefonada poc abans del migdia, assegura. «Si podem, hi presentarem al·legacions», assegura.