El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat tres plans nous per al desenvolupament de l’Agenda Digital Espanya 2025, com són els corresponents a la digitalització de les petites i mitjanes empreses (pimes), les competències digitals i la digitalització de les administracions públiques, que comptaran amb una inversió pública conjunta de més d’11.000 milions d’euros per als pròxims tres anys.

En concret, el Pla de digitalització de les administracions públiques 2021-2025 tindrà un pressupost de 2.600 milions d’euros i el Pla de digitalització de pimes 2021-2025, un de 4.656 milions d’euros, mentre que les inversions públiques previstes en el Pla nacional de competències digitals ascendeixen a 3.750 milions d’euros.

En l’acte de presentació dels tres plans, que s’emmarquen en el desenvolupament de l’Agenda Espanya Digital 2015 llançada pel Govern el mes de juliol passat, Sánchez ha destacat que Espanya ja “ha posat el rumb” cap a la transformació digital i que aquests plans són “una rajola més” en la construcció d’aquesta “gran aposta per la modernització de l’economia espanyola”.

En aquest sentit, ha destacat que, amb el desplegament dels plans presentats aquest dimecres, es busca, entre altres objectius, que, al final del període, el 80 % de la població tinga competències digitals, el 25 % del volum de negoci de les pimes provinga del comerç electrònic i el 50 % dels serveis públics estiguen funcionant en aplicacions mòbils.

Per la seua banda, la vicepresidenta tercera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afegit que amb aquests nous plans es completa el “nucli dur i els elements principals” de l’agenda de transformació digital del país i se sumen al Pla de connectivitat, l’Estratègia d’impuls al 5G i l’Estratègia nacional d’intel·ligència artificial (IA) aprovats en 2020.

Aquestes sis iniciatives preveuen una mobilització de més de 15.400 milions d’euros en inversions públiques, que seran finançats pels fons europeus del mecanisme de recuperació i resiliència. Un terç del pressupost del Pla de recuperació està destinat a l’impuls de la digitalització, que n’és un dels quatre eixos transversals, juntament amb la transició ecològica, la igualtat de gènere i la cohesió territorial i social.