L’Audiència de València ha sancionat amb 800 euros diverses feministes, acusades de participar en els incidents que van tindre lloc entre la Policia i els piquets de manifestants durant les vagues del 8 de març de 2018 i 2019.

Aquelles vagues feministes es van saldar amb vint multes per faltes d’ordre públic, sancions que ascendien a uns 11.000 euros i que van ser recorregudes en via judicial després d’esgotar l’administrativa. L’Audiència va celebrar tres judicis per a estudiar aquells recursos i, mentre que el primer es va saldar amb absolucions, els altres dos han acabat en condemna. Les sancions imposades sumen un total de 800 euros, ja que a les multes de 100 euros han de sumar-se les costes judicials imposades, segons informen fonts del moviment feminista.

«A un mes de la celebració del 8 de març, l’Assemblea Feminista de València denuncia aquestes condemnes, que castiguen les feministes que es van manifestar al carrer durant unes jornades de vaga convocada legalment», expliquen en un comunicat.

Segons les feministes, la sentència del primer judici «reconeixia la falta d’objectivitat de l’informe dels agents i, alhora, feia palés com el principi de veracitat vulnera la legítima defensa i demostra que l’Estat prioritza sistemàticament la sanció per damunt de drets fonamentals com són els de vaga i manifestació». En canvi, en els dos processos següents, «la justícia s’ha aliat amb la repressió política cap al moviment feminista», assenyalen.

L’Assemblea posa en qüestió la disparitat de les sentències: «Com és possible que la paraula dels policies en aquesta ocasió sí que es considere objectiva i vertadera, malgrat que una sentència anterior demostrava l’animadversió del dispositiu policial contra les feministes en vaga?».