Una reunió «agredolça». Així va definir la reunió d’ahir el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), ja que, «encara que se’ns permeta obrir el 2 de març, només ho farem amb les terrasses».

El líder empresarial va posar de manifest, en la cita d’ahir, que, «en aquestes condicions, moltes empreses no podran obrir, per no disposar de llicència de terrassa o perquè els és inviable el negoci». Per això, la patronal va insistir en les reclamacions que va portar a la taula de diàleg: obrir interiors al 30 %, taules de sis persones, tancament unit al toc de queda i possibilitat de repartir a domicili fins a la 1.30 de la matinada.

Així mateix, Espinar va avançar que «continuarem reclamant ampliar a una segona fase el pla Resistir amb més dotació d’ajudes, perquè permeta suportar la difícil situació en la qual es troba el sector».

8.000 empreses en la ruïna

La Coordinadora Empresarial d’Oci i Hostaleria també es va expressar en aquesta línia i va denunciar que obrir només terrasses «suposa la ruïna per als quasi 8.000 locals» que no disposen d’espai exterior. De la mateixa manera, va reclamar ampliar l’horari d’activitat fins al toc de queda i que «no es produïsca cap greuge comparatiu amb la resta d’activitats econòmiques no essencials».

Per la seua banda, el sector de l’esport tampoc comparteix que no se li deixe treballar baix sostre. Gómez-Pantoja va assegurar sentir-se «desolat» per la fermesa mostrada per Sanitat, que es «va obstinar» en el fet que els gimnasos romanguen tancats 15 dies més. El representant defensa que el seu sector «fomenta la salut» i que són «part de la solució», ja que la clausura d’aquest genera «més perjudicis que beneficis».

Els experts avalen l’estratègia i apunten a la necessitat de revisar els indicadors abans de continuar flexibilitzant

Quan es tornen a revisar les restriccions, passada la primera setmana de març, aquests centres farà més de dos mesos que estan tancats o amb limitacions.

La desescalada que planeja la Conselleria de Sanitat a partir de març es basarà a recuperar l’activitat a l’aire lliure abans de fer qualsevol altre pas en fals que puga comprometre l’evolució sanitària. Així es va evidenciar, ahir, després de les dues reunions mantingudes amb tres sectors que van ser limitats arran de l’explosió de la tercera onada, l’hostaleria, l’oci nocturn i els centres esportius. A tots aquests se’ls va traslladar el mateix missatge: podran reobrir dimarts que ve —el dia que venç el decret, però que podria avançar-se a dilluns— però només en els espais exteriors, on les possibilitats de contagi són més remotes que en llocs tancats.

Se segueix així, a falta de la ratificació de dijous per part de la interdepartamental, la tesi que defensen els assessors científics del Consell, que incideixen en el risc d’obrir la mà massa prompte per dos motius. En primer lloc, pel missatge de relaxació que es transmet a la població. De fet, la ràpida millora de la Comunitat en tot just dues setmanes s’atribueix no tant a les mesures decretades sinó a l’enorme compliment que han tingut per part de la ciutadania. El segon factor és la presència, cada vegada més gran, de la soca britànica, que inquieta per tindre més capacitat de transmissió.

Relaxar i revisar

Amb aquestes premisses, els bars podran reobrir les seues terrasses a partir de dimarts, tal com va traslladar ahir la Conselleria de Sanitat als representants de l’hostaleria i l’oci nocturn en la segona reunió per a dissenyar la desescalada del sector.

En aquesta línia de cautela, la relaxació de les restriccions actuals serà progressiva i es tornarà a revisar en una altra reunió d’ací a 15 dies, quan es podrà avaluar si la tornada a l’activitat ha repercutit d’alguna manera en la corba. Els experts demanen estar molt atents a aquests indicadors i prendre mesures abans d’arribar a llindars d’alerta, com els 250 casos per 100.000 habitants, per a evitar que els contagis tornen a desbocar-se.

De moment, Sanitat va rebutjar altres peticions plantejades per les associacions hostaleres, com la recuperació d’activitat en interiors amb aforament limitat al 30 %. Unes altres, com estendre l’horari d’obertura fins al toc de queda (22.00 hores) o fixar en sis el nombre màxim de persones per taula, no van ser concretades per la Conselleria i es decidiran de manera definitiva en la interdepartamental que tindrà lloc demà. Segons les impressions dels afectats, Sanitat sembla més predisposada a no limitar l’aforament de les terrasses i únicament vincular-lo al compliment de la distància de seguretat de dos metres entre grups.

Amb els centres esportius, el full de ruta va ser calcat. Reactivació, sí, però primer en exteriors i, una vegada analitzada la incidència d’ací a deu dies, estudiar més accions. Sanitat no va donar cap pista dels punts que van negociar-se en la reunió, però el delegat de la Federació d’Empresaris d’Instal·lacions Esportives, Juan Carlos Gómez-Pantoja, va avançar a aquest diari que, a partir del 2 de març i durant 15 dies, podran reobrir, però que els interiors continuaran tancats.