Humor, enginy i actualitat a través de 200 vinyetes que fan un recorregut per l’obra de l’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, a fi de conéixer i descobrir un dels mestres de l’humor i fer reflexionar el visitant, amb un somriure, sobre temes que continuen marcant el dia a dia de la gent. L’exposició “El Port de Forges” ha obert les seues portes a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós de Gandia, on romandrà fins al 28 de març, i en la qual es pot gaudir de la trajectòria del gran humorista gràfic.

L’exposició està organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. La mostra recull, a manera de retrospectiva, els canvis i les transformacions econòmiques i socials que s’han viscut a Espanya en els últims 50 anys per mitjà dels personatges creats per l’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges.

El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; i el regidor de Cultura, Nahuel González, van participar ahir en la inauguració de l’exposició, juntament amb la presència telemàtica del fill d’Antonio Fraguas, Forges, Toño Forges, i el secretari de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor.

El president de l’Autoritat Portuària va agrair a l’Ajuntament de Gandia la cessió de la Casa de Cultura per a mostrar el treball de Forges, “on es resumeix l’obra del prolífic artista. L’avantatge d’aquesta exposició és que es pot seguir la seua obra per blocs. En tots aquests es demostra la seua personalitat i les seues inquietuds. A pesar que resumeix el seu treball de fa 50 anys, continua sent molt actual, només li falta la COVID”. Martínez va afegir que “els ports mesuren el pols de l’activitat de la societat i ho veiem en les xifres, però volem que el port siga també l’entrada d’iniciatives culturals com ho va ser en el renaixement. Voldria que el port rescatara aquesta faceta cultural i, en aquesta línia, continuarem treballant”.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per la seua banda, declarava que “Gandia és la casa de Forges. Tots hem crescut amb ell, amb el seu humor, la seua crítica i l’art de convertir la tragèdia en comèdia. Ha canalitzat sentiments de frustracions, impotències a través de l’art. La seua mort marca la fi de la seua obra, però la seua obra és eterna”. A més, Morant destacava que “Gandia és una ciutat afortunada per ser portuària”, i, en aquest sentit, va indicar que el port “ha de respondre a les necessitats ciutadanes”.

D’altra banda, Nahuel González destacava en la seua intervenció que “la cultura és una eina de transformació, de felicitat, i Forges representa tots els valors amb la crítica constructiva i el sarcasme. La seua obra és un llegat del patrimoni de la societat espanyola i un referent per al món cultural. Forges es mereixia una exposició i agraïm a l’APV que porte a Gandia aquesta magnífica mostra”.

Juan García agraïa a la família el seu esperit de generositat i al port de València per permetre, en aquests temps difícils, obrir espais culturals. També a l’Ajuntament de Gandia, per haver cedit la Casa de Cultura.

La mostra resumeix l’esperit de Forges i està dividida en 5 blocs temàtics: igualtat, cultura, medi ambient, temes socials i la mar. “Forges va triar l’humor gràfic per a fer front a les injustícies socials, utilitzant la intel·ligència, la creativitat i el sentit comú”, va afegir García.