La Conselleria de Sanitat recomana posposar la vacunació de les persones menors de 65 anys que han patit la covid-19 en els últims sis mesos. Això és una recomanació, però no una obligació, segons insisteixen fonts sanitàries. Aquest comunicat arriba a unes hores de començar la vacunació massiva de docents a València, Alacant i Castelló.

Segons expliquen des del departament d’Ana Barceló, la covid-19 provoca una resposta del sistema immune que protegeix contra la malaltia. Això es tradueix en el fet que és summament infreqüent que les persones que han patit la malaltia puguen tornar a patir-la, almenys en els sis mesos següents.

Així, “per a contribuir a optimitzar la utilització de les dosis disponibles i millorar la cobertura de vacunació, es recomana posposar la vacunació en les persones amb antecedent d’infecció per covid-19 en els últims sis mesos”.

“Es tracta, per tant, d’una recomanació i no d’una contraindicació”, asseguren des de Sanitat. D’aquesta manera, si la persona que ha sigut convocada a l’espai de vacunació, després de ser informada, decideix vacunar-se, es procedirà a vacunar-la, una qüestió que també confirma la Conselleria d’Educació en una carta que el secretari autonòmic, Miguel Soler, ha remés als centres.

Aleshores, què passarà amb qui seguisca aquesta recomanació? “Una vegada transcorregut el termini indicat de sis mesos, podran ser vacunades quan es convide al seu col·lectiu (professional o grup de risc) o a la seua cohort d’edat per a la segona dosi”, expressa el comunicat de Sanitat.

Estudis recents indiquen que la protecció és molt alta en persones de menys de 65 anys, per la qual cosa actualment es recomana que les persones de fins a 65 anys que han patit la malaltia demoren sis mesos la seua vacunació.

Aquesta recomanació s’haurà d’anar adaptant, en funció de les evidències científiques que es vagen coneixent, per la qual cosa podria ser modificada en el futur. De fet, en el primer intent de vacunació massiva dels docents, aquesta indicació no estava inclosa en el qüestionari que han de presentar quan vagen a vacunar-se. En la primera versió, s’indicava “vacunar igualment”; ara, proposa “posposar”.

En la tornada de la immunització amb AstraZeneca, el cap del Servei de Medicina Preventiva i Salut Pública de La Fe de València, Javier Beltrán, va assegurar que a més d’ampliar l’edat dels immunitzats amb AstraZeneca 10 anys, no s’estava vacunant les persones que han passat la covid en els últims sis mesos.

“El motiu és combinat, una persona immunitzada no té tant de risc de generar infecció greu, ja té els seus propis anticossos, però també s’han vist uns estudis que impliquen més reactogenicitat en gent que ha passat la infecció recentment”, va relatar. “Si separes les dosis, hi ha menys efectes secundaris, però no tenen res a veure amb els trombes”, va afegir.