El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha considerat que llevar el nom de l’escriptor i gramàtic Enric Valor a un carrer —tal com ha proposat l’equip de Govern municipal de Mutxamel (Alacant) — és “una ignomínia que no mereix”.

El cap del Consell s’ha expressat així després de conéixer-se la proposta que té previst portar al Ple de l’Ajuntament d’aquest dijous el Govern de Mutxamel, integrat per PP i Ciutadans, i que compta amb el suport de Vox, per a canviar la denominació de l’avinguda Enric Valor per la d’avinguda d’Espanya.

“Enric Valor no mereix una ignomínia així. Renunciar a ell és com renunciar a Miguel Hernández, Azorín o Paca Aguirre: incultura”, assenyala el socialista Puig, que acompanya el seu tuit amb la cita “els salts, en la història i en la política, solen ser desordenadors, perillosos i desgavelladors” i amb l’enllaç a la campanya que s’ha obert en change.org per a reclamar que es mantinga el nom de l’avinguda Enric Valor.

Posteriorment, quan li han preguntat per aquesta qüestió durant un acte a Castelló de la Plana, Ximo Puig ha emmarcat l’assumpte “dins d’aquest paradigma d’odi i de rancor que desgraciadament torna a passejar pels nostres carrers”.

El president ha lamentat “la falta de noblesa i decència davant d’una persona, que si alguns saberen qui és, els cauria la cara de vergonya pel que han fet”.

“Enric Valor va treballar per la nostra cultura, educació i llengua. Va ser una persona decent, noble i honrada que es mereix tindre un carrer en totes les ciutats i pobles del nostre país, però, sobretot, en aquelles de les comarques d’Alacant que ell tant va voler i va representar dignament”. Per això, considera que la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel “ha de tindre reversió per la dignitat de tots i totes”.

Esborrar dels carrers per a esborrar de la història

En la mateixa línia, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha manifestat que “esborrar dels carrers per a esborrar Enric Valor de la història és molt més que un atac a les valencianes i valencians, és un símptoma clar que aquesta societat necessita posar fre als discursos d’odi i al feixisme que acaben cristal·litzant en accions institucionals incomprensibles com aquesta”.

Per això, des de la Conselleria de Cultura anuncien que se sumen a la petició que ha fet el Grup Parlamentari de Compromís per a reconéixer Enric Valor amb l’alta distinció de la Generalitat. “Sense la seua tasca, la nostra societat seria menys rica i culta; lluny d’esborrar el seu llegat, cal fer-lo valdre”, insisteix el titular de Cultura de l’executiu autonòmic.