La Comissió Europea (CE) preveu entregar les primeres ajudes del fons de recuperació postpandèmia de la Unió Europea als països a l'agost, una mica després del que es preveu inicialment.

"Confie que els primers diners puguen arribar als estats membres a l'agost perquè és necessària l'aprovació no sols de la Comissió Europea, sinó del Consell i els estats membres, i després hem de pactar un acord financer" amb els països, va dir aquest dilluns el comissari europeu de Pressupostos, Johannes Hahn.

"Sobre aquesta base podran començar les inversions, però estic bastant segur que totes les necessitats i expectatives podran ser servides quan pertoque", va afegir durant un seminari sobre mercats de capitals.

Inicialment, la Comissió Europea havia previst que els primers pagaments pogueren efectuar-se al juliol si aconseguia iniciar les seues emissions de deute per a finançar el fons al juny, com sí que ocorrerà.

De fet, l'executiu comunitari durà a terme demà la seua primera emissió sindicada de bons per a captar el finançament del fons Next Generation, en total uns 800.000 milions d'euros fins a 2026 i, d'aquests, uns 80.000 milions enguany.

Després d'aquesta primera transacció, la Comissió realitzarà una segona operació sindicada al juny i una tercera al juliol.

La Comissió Europea aprovarà previsiblement aquesta setmana els primers plans de recuperació. De fet, la seua presidenta, Ursula von der Leyen, visitarà Espanya i Portugal el dimecres per a comunicar el resultat de la seua avaluació, i després d'això viatjarà a Grècia, Dinamarca i Luxemburg amb el mateix objectiu.

Una vegada rebut el vistiplau de Brussel·les, els estats tenen quatre setmanes més per a aprovar el pla per majoria qualificada.

Si ambdues institucions avalen les reformes i inversions previstes, l'últim pas abans de poder rebre els fons és la signatura d'un acord de finançament entre la Comissió i el govern en qüestió.

A Espanya li corresponen més de 140.000 milions d'euros del fons de recuperació, quasi la meitat en transferències a fons perdut.