Les restes de dos represaliats del franquisme, de 40 i 44 anys, naturals de la Font de la Figuera i d’Ontinyent i que s’han trobat en la fossa 94 del cementeri de Paterna, han sigut entregades als seus descendents directes 82 anys després.

El lliurament de les restes de les dues víctimes, civils i llauradors de professió i que van ser executats el 6 de novembre de 1939, s’ha celebrat en un acte privat amb membres de l’Associació de Familiars de la Fossa 94 i l’equip tècnic d’Arqueoantro, l’associació científica que va realitzar l’exhumació i la identificació.

Les restes es van trobar juntament amb 37 cossos més, apilats de manera aleatòria, en un forat de dos per dos metres, la majoria amb el tir de gràcia en el crani i molts encara emmanillats.

Els treballs, que es van iniciar el juny de 2018, han conclòs amb tres víctimes, de les quals dues d’elles han sigut entregades a les seues famílies aquest dissabte.

Una vegada acabada la Guerra Civil i després d’estar presos uns mesos a la presó Model de València, tots dos van ser executats el 6 de novembre 1939, fa ja quasi 82 anys, i van ser ocultats atroçment i sense identificar en una de les desenes de fosses comunes que omplin el cementeri municipal de Paterna.

L’Associació de la Fossa 94 ha valorat que “hui s’ha fet realitat que les restes de les víctimes de l’odi i la intolerància tornen a descansar amb els seus éssers estimats en les seues localitats natals”.

Això, han insistit, és el que “sempre han necessitat els familiars per a tancar ferides”, com ha expressat el net d’una de les víctimes.

“Farem realitat el somni i veurem complida l’esperança de tota la nostra família de veure junts el meu avi i la meua àvia. Per fi, estaran junts per sempre”, ha afirmat.

Des de l’associació, han agraït que tot això ha sigut possible gràcies al finançament de les administracions públiques, “a l’ajuda incondicional de moltes persones compromeses i, sobretot, al treball i l’obstinació dels familiars”.

Lliurament de les restes als familiars, al cementeri de Paterna