El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat en la compareixença de premsa prèvia al dinar de treball de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), amb Salvador Illa, cap de l’oposició a Catalunya, que “la recuperació del mercat britànic és positiva i pot ser un revulsiu per a l’estiu”, al fil de la fi de les restriccions al Regne Unit i que es tripliquen els vols cap a Espanya.

Ha defensat que és una “molt bona notícia” la fi de les restriccions al Regne Unit i ha insistit en el seu desig que això siga un “revulsiu” per a una campanya que, “desgraciadament, ha estat molt condicionada” per aquestes restriccions.

Salvador Illa: “El finançament és un debat incòmode, però cal abordar-lo”

El cap de l’oposició del Parlament de Catalunya, Salvador Illa, ha afirmat aquest dilluns que la reforma del finançament autonòmic és un debat “incòmode” i “complex”, però ha defensat que cal abordar-lo, i fer-ho des d’una actitud “constructiva” i de “lleialtat institucional”.

Illa s’ha pronunciat així després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el president Ximo Puig, amb qui ha acordat treballar per a defensar posicions “constructives i de lleialtat entre totes les administracions” per a la reforma del sistema de finançament.

Ha explicat que l’objectiu d’aquesta reunió amb el president és “enfortir els llaços” entre les dues comunitats autònomes i ajudar a una “normalització” de les relacions que és “imprescindible” per a l’interés comú de totes dues en l’actual moment de recuperació econòmica.

Illa ha aclarit que, amb aquesta reunió, no s’ha buscat fer “fronts comuns”, sinó que han establit un mecanisme d’intercanvi de posicions i de col·laboració en matèria de finançament autonòmic.

Al seu judici, la reforma del finançament ha de tractar-se sobre la base de criteris tècnics objectius i d’equitat, sense buscar “cap privilegi per a ningú” i eliminant-ne alguns com els “paradisos fiscals interns”, en al·lusió a Madrid. Cal un model de finançament “just, equitatiu” i que permeta a cada autonomia desenvolupar les seues potencialitats.

El líder del PSC ha explicat, així mateix, que Puig és “una veu autoritzada i molt escoltada” en termes polítics a Catalunya i que la seua conferència sobre la “via valenciana” per a una “Espanya d’Espanyes” en la qual càpien tots i es reconega la diversitat, va ser “un moment rellevant en la política catalana”.

A més, ha reconegut la tasca del Govern valencià en la lluita contra la pandèmia de coronavirus, i ha explicat que ha coincidit amb Puig que la remodelació del Govern que ha dut a terme Pedro Sánchez permetrà donar un impuls a la recuperació econòmica.