La polonesa Anita Wlodarczyk, campiona a Londres 2012 i Rio 2016, es va convertir a Tòquio en la primera atleta de la història que conquista tres medalles d'or olímpiques en una mateixa prova al final d'una final de martell que va repetir exactament el podi del Mundial de Londres 2017.

Les tres primeres que tenien ocasió d'aconseguir un assoliment semblant a Tòquio (Shelly-Ann Fraser-Price en 100 metres, Valerie Adams en pes i Sandra Perkovic en disc) havien fracassat. Encara pot aconseguir-ho la txeca Barbora Spotakova en javelina.

Amb un tir de 78,48 metres, Wlodarczyk va aconseguir el seu tercer títol olímpic consecutiu, per davant de la xinesa Wang Zheng, que en el seu últim esforç va llançar 77,03, mentre que la polonesa Malwina Kopron es va emportar el bronze amb 75,49.

Quatre vegades campiona mundial i les mateixes a Europa, Wlodarczyk, primera llançadora que va superar la ratlla dels 80 metres, ja va ser la millor en la ronda classificatòria (76,99).

Al club dels 80 se li havia sumat enguany l'estatunidenca DeAnna Pric amb els seus 80,31 dels 'trials', però poc després es va lesionar un peu i des de llavors no ha tornat a llançar tant. Hui només va ser huitena amb 73,09.