L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat de manera definitiva, després de resoldre les al·legacions pertinents, el Pla municipal de control de colònies felines urbanes de Xàtiva, amb el vot a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans, l’abstenció de Xàtiva Unida i el vot contrari del Partit Popular.

Aquest pla té l’objectiu principal de preservar el benestar dels ciutadans i de la població felina del municipi i facilitar la convivència i la prevenció de problemes de salut pública que hi puguen sorgir, actuant per a fer front als impactes sobre la fauna silvestre, a més de definir les ubicacions de les colònies felines, la supervisió per part de persones gestores, la vigilància de la neteja dels espais habilitats, la introducció d’un mediador/a per a coordinar les actuacions i la implantació de normes de convivència amb el veïnat.

Els objectius que persegueix el pla que s’ha aprovat són la creació d’un cens actualitzat de colònies felines urbanes i gats urbans, la protecció i gestió de les colònies amb la posada en marxa del mètode CER (captura, esterilització i retorn), la minimització de les molèsties ocasionades a la ciutadania, el compliment del benestar animal de les colònies felines, el compliment de la normativa vigent i l’ajust del marc normatiu municipal.

“Tenim la voluntat d’establir uns criteris objectius per a fer les intervencions de control que calguen. Cal recordar que la redacció d’aquest pla ha comptat amb la participació ciutadana, per la qual cosa ens hauria agradat tindre el suport del PP i de Xàtiva Unida, perquè estem parlant de donar solució a un problema de la nostra ciutat”, ha manifestat la regidora de Medi Ambient, Remo Sinisterra.

Héctor Cuenca (Xàtiva Unida) ha explicat la decisió del seu grup i ha exposat que “el pla continua igual que fa quatre mesos, sense partides concretes, per la qual cosa tornem a abstindre’ns”, mentre que Pilar García (PP) ha defensat el seu vot contrari indicant que “les nostres al·legacions eren clares; continuem veient un pla ambigu que no s’ajusta a la realitat del nostre municipi. És un pla genèric que no és gens clar”.

A més, el Ple municipal també ha aprovat per unanimitat el canvi d’ús dotacional de dues parcel·les de la ciutat, en concret aquelles on està prevista la construcció del centre de dia comarcal per a persones amb diversitat funcional i el desdoblament del pavelló municipal Francisco Ballester.

L’alcalde, Roger Cerdà, ha agraït a tots els grups municipals el seu suport “a dues infraestructures fonamentals per a la ciutat. El centre de dia comarcal és urgent i, per això, la màxima prioritat de l’Ajuntament passarà per l’impuls d’aquesta intervenció; i el pavelló millorarà les condicions i l’activitat dels clubs esportius de la ciutat”.

El portaveu socialista, Ignacio Reig, ha indicat que “són dues modificacions importants que donaran viabilitat a la construcció de dos edificis públics necessaris per a la ciutat, com el futur centre de dia per a persones amb diversitat funcional i el nou pavelló esportiu”, mentre que la regidora de Xàtiva Unida Amor Amorós ha declarat que “és necessària la construcció del centre de dia comarcal, que cobrirà les necessitats d’un col·lectiu vulnerable. La nova llei, el Pla Convivint, la unanimitat d’aquest ple i el suport de l’associació ens deixa un escenari perfecte perquè el projecte siga realitat com més prompte millor”.

Ordenances aprovades

El Ple municipal també ha aprovat les ordenances municipals de cara a l’any 2022, amb els vots a favor del PSPV-PSOE, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari de Xàtiva Unida i del Partit Popular.

“Congelem la pressió fiscal, dins de la nostra voluntat de no demanar esforços addicionals als ciutadans en un moment en el qual l’economia de la ciutat comença a remuntar després de tants mesos. És necessari un major compromís en la gestió dels impostos municipals, en la definició i l’execució d’aquests, i cal desconfiar dels polítics que advoquen per una rebaixa d’impostos de manera populista però que no expliquen la retallada dels serveis públics que això suposaria”, ha manifestat el portaveu socialista Ignacio Reig.

El portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Lorente, ha defensat el vot contrari i ha indicat que “l’IBI representa un terç dels ingressos propis de l’Ajuntament i a la nostra ciutat és injust, perquè no es fa una revisió cadastral. És necessari fer una revisió i que aquest siga progressiu, però ha sigut impossible poder dialogar, debatre i tractar d’arribar a consensos en una matèria tan important com les ordenances fiscals”; el regidor del Partit Popular Marcos Sanchis ha manifestat que “era el moment d’abaixar els impostos per a ajudar les famílies i les empreses de la ciutat i retornar l’esforç que estan fent en aquests temps”.

En aquest sentit, l’alcalde, Roger Cerdà, ha demanat “una miqueta de rigor i responsabilitat” i ha declarat que “sobre la revolució fiscal i la baixada d’impostos m’agradaria saber què i com, perquè no és seriós. Entre altres coses perquè si l’experiència que vam tindre durant el mandat del PP haguera sigut aquesta, es podria entendre, però és que quan ells manaven va haver-hi un dels increments més importants de la història”.