Dos banyistes han mort en les últimes hores a les platges de la Marina Alta. Dilluns, passades les 13.30 hores, un veí de Dénia de 63 anys (de nacionalitat italiana) va patir una possible insuficiència cardíaca quan prenia el bany a la platja del Blay Beach (les Marines). Era el primer dia sense socorristes en el litoral denier. Els turistes van veure que feia escarafalls i demanava ajuda. Es va esvair. El van traure fins a la riba. De seguida hi va arribar una patrulla de la Policia Local. Els agents van començar a fer-li maniobres de reanimació, a les quals, pocs minuts després, es van sumar els sanitaris, que també li van practicar la reanimació avançada. El van arribar a pujar a l’ambulància amb pols, encara que molt feble. Va morir quan es dirigia a l’hospital.

D’altra banda, ahir de vesprada, cap a les 17.40 hores, els socorristes de la Creu Roja de Xàbia que vigilen la platja de l’Arenal es van tirar a la mar a traure un ancià que feia esnòrquel (busseig amb ulleres i tub) a uns 30 metres de la riba. Estava de cara avall, que és la posició natural quan es busseja, però el que va alarmar els socorristes va ser que no es movia. Els banyistes que hi havia a prop també van adonar-se’n i van demanar auxili.

Els socorristes el van traure a terra i van començar a fer-li el massatge cardíac i la reanimació. Hi va acudir una ambulància de suport vital bàsic (SVB) amb el metge del centre de salut. El facultatiu, els sanitaris i els socorristes van fer tot el que era a la seua mà per a intentar salvar el banyista, que tenia 82 anys i era holandés. Però tot apunta al fet que havia patit un infart fulminant. De fet, tenia antecedents de problemes coronaris.

Com canvia el perfil de banyistes

Setembre i octubre són mesos en què canvia el perfil dels banyistes a les platges de la Marina Alta. Ara predominen els veïns i residents jubilats. Les platges tenen aire de balneari. L’aigua de la mar és terapèutica. El sol no cau a plom i les temperatures són més agradables. A més, el litoral no està a rebentar com en ple estiu. No obstant això, els banyistes que ara gaudeixen de les platges, per la seua avançada edat, són més vulnerables i estan més exposats a patir problemes cardíacs i ofegaments.

A l’octubre, només la platja de l’Arenal de Xàbia els caps de setmana i les platges de la Fossa, l’Arenal Bol i el Cantal Roig a Calp disposen de socorristes. La vigilància es prolonga fins al 15 d’octubre. La temporada de platges cada vegada s’allarga més i cal tindre en compte que els banyistes de la tardor són de més edat i més vulnerables.