La Fundació Bancaixa va presentar ahir a Sagunt l’exposició “Genaro Palau i Santiago Rusiñol: l’estètica modernista i el simbolisme finisecular”, una mostra que recull algunes de les obres més destacades d’aquests dos artistes modernistes i que posa el focus en el fil conductor que uneix les trajectòries artístiques de tots dos creadors: la seua interpretació pictòrica de paisatges i jardins.

L’acte va estar presidit pel president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, al costat del responsable de l’entitat a Sagunt, Alfons Muñoz. No hi va faltar la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana i exalcaldessa de Sagunt, Gloria Calero.

L’exposició, comissariada per María Teresa Abad Azuaga i Ester Alba Pagán, permet acostar-se a aquests referents de l’art simbolista mitjançant una selecció de 40 obres procedents de col·leccions particulars i institucions públiques i privades com la Casa Museu Benlliure, la Col·lecció d’Art Banc de Sabadell, la Col·lecció BBVA, el Museu de Belles Arts de Xàtiva i el Museu d’Art Modern de Tarragona, a les quals se sumen peces procedents dels fons de la Fundació Bancaixa.

El recorregut per les obres que conformen l’exposició permet contemplar escenes diverses que plasmen paisatges, jardins, platges, ports, estanys o fonts; construccions com alqueries, palaus, convents, ermites, calvaris o castells; interiors i escenes intimistes; i, en definitiva, realitats de territoris pròxims com Sagunt, Torrent, Altea o Dénia. Imatges que reflecteixen la indagació constant que tots dos artistes van fer dels espais naturals i que posen de manifest la importància d’un corrent artístic que va ser cultivat per altres noms tan reconeguts com Benlliure o Sorolla.

El valencià Genaro Palau i el català Santiago Rusiñol van afermar la seua amistat plasmant els jardins de Monforte de València cap a l’any 1919. Un escenari que els va atraure i va unir la inquietud paisatgista de tots dos creadors, que van influir-se mútuament, com es pot apreciar en alguns dels olis que recull aquesta exposició.

Rusiñol va arribar a pintar el calvari de Sagunt, a més dels de Torrent i Soneja, la qual cosa el va lligar a aquestes localitats. La mostra, d’entrada gratuïta, es pot visitar de dimarts a dissabte de 17 a 21 hores a la Sala Glorieta.