València torna a tancar el cicle. Nové rècord del món en cinc anys. Des que Joyceline Jepkosgei va obrir aquesta nova dimensió en la mitja marató de 2017, aleshores en la meta del port. Ahir, a l’avinguda dels Tarongers, i en un recorregut nou, València va celebrar la desescalada de la pandèmia amb una altra carrera espectacular, com l’Elite Edition de 2020, però en categoria femenina. Si fa un any eren quatre homes els que corrien per davall del rècord del món vigent, amb Kibiwott Kandie com el més ràpid amb 57:32, ahir van ser dues dones les que van sorprendre milers de populars i d’aficionats, que van tornar a eixir als carrers com abans del coronavirus, si bé encara amb unes certes precaucions com la mascareta, els gels i la distància de seguretat. València recupera el ceptre i és l’única mitja marató amb els rècords masculí i femení de la distància. I, a més, amb una atleta que fa també doblet a la capital del Túria.

Letesenbet Gidey, etíop, s’ha erigit com a ambaixadora de València, amb dos rècords del món en tot just 12 mesos i mig. Divendres va ser homenatjada pel seu rècord de 5.000 metres en 2020 en el marc del NN València World Record Day, i ara uneix de nou el seu nom a la ciutat del running amb un rècord estratosfèric en el seu debut amb un any de retard, ja que no va poder córrer l’Elite Edition en quedar-se bloquejada per la guerra civil del seu país. Ahir reconeixia que aleshores ja estava preparada per al rècord, però que ara ho estava molt més. Molt sincera, divendres reconeixia tindre 62:30 a les cames. S’hi va quedar a només 22 segons, però va rebaixar en un minut i 10 segons l’anterior plusmarca mundial, de Ruth Chepngetich (1.04:02), després de parar el crono en 1.02:52. Mai havia corregut 21 km, però sí que els havia entrenat, a Addis Abeba, no a Tigray, per la guerra civil, com va explicar en la roda de premsa oficial després de la carrera. Amb aquest rècord, és la nova col·leccionista de plusmarques mundials, ja que afig la mitja marató als rècords que ja tenia del 5.000 en pista a València (14.06.62), del 10.000 (29:01.03) i de 15K en ruta (44:20). Ara és la primera dona en la història a córrer els 21,097 km per davall de 63 minuts. Només per guanyar per davall de 65 minuts s’embutxacarà 35.000 euros en premis, als quals s’afegiran 70.000 euros pel rècord del món, una vegada que siga oficial.

Al seu costat en la carrera, i com a principal rival, tenia la seua compatriota Yalemzerf Yehualaw, que ja va batre el temps de Chepngetich a l’agost a Irlanda, un registre que divendres era invalidat per World Athletics per un mal mesurament del circuit, 54 metres més curt. Yehualaw va ser segona ahir amb 1.03:51. Un matís que no va passar per alt el director esportiu de la mitja marató de València, Marc Roig: “L’any passat vam veure quatre atletes per davall del rècord del món, una cosa molt difícil d’aconseguir, i enguany ho han aconseguit dues xiques. Això és el que fa gran a València”.

La primera espanyola, premi especial d’EDP, va ser Nuria Lugueros, amb 1.12:28, seguida de la debutant Laura Luengo, amb 1.14:15, i Cristina Giurcanu, amb 1.15:10. Quarta va ser la valenciana Laura Méndez, en la seua reaparició després de Tòquio 2020, amb un temps d’1.15:41.