L’Arxiu de la Catedral de València ha incorporat als seus fons onze pergamins nous, entre els quals hi ha un privilegi de Jaume I de l’any 1275, que se suma a la col·lecció sobre el mateix rei composta per un total de 120 documents, la majoria originals i en pergamí.

El pergamí incorporat és “una concessió feta per Jaume I, datada a Sariñena (Osca) el 10 d’abril de 1275, al seu capellà, Pere Garcés, i a Guillem Maçana, membre del seu seguici, d’un solar a València per a edificar diverses cases davant del primitiu convent dels Dominics (hui dia, edifici de Capitania General)”, expliquen des de l’Arxiu de la Catedral.

Els documents de Jaume I que es custodien a la seu valentina estan datats entre el 28 d’octubre de 1236 i el 28 de desembre de 1275 i són una part dels més de 10.000 pergamins conservats actualment en l’arxiu capitular.

Igualment, l’Arxiu també ha integrat en els seus fons cinc documents en pergamí de finals del segle XIII, tres més del segle XIV, tots ells actes notarials, a més d’una butla del Concili de Basilea de 1442.

A més, “l’Arxiu ha rebut diverses donacions que enriqueixen el denominat Fons Imprés Antic, entre les quals destaca el Comentari als salms del bisbe Jaume Pérez de València, del segle XVI, i un ofici de la Diòcesi de València del segle XVII”, han afegit.

FONS MONSENYOR OLAECHEA

D’altra banda, el Ministeri de Cultura ha concedit a l’Arxiu de la Catedral 4.199 euros per a la digitalització del fons personal de monsenyor Marcelino Olaechea Loizaga, que va ser arquebisbe de València entre 1946 i 1966.

Aquest fons inclou “una documentació fonamental per a la història d’Espanya entre 1930 i 1970 i compta amb uns 17.000 documents i 2.000 fotografies”.

La subvenció concedida “forma part d’una línia d’ajudes a entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de projectes arxivístics”.