La intenció del Consell de posar en marxa el passaport covid per a entrar en llocs tancats on decau l’ús de la mascareta (presumiblement en hostaleria i locals d’oci nocturn) ha disparat en les dues últimes setmanes la petició de certificats de vacunació i de recuperació de la malaltia. Així, segons dades oferides aquest matí per la Conselleria de Sanitat, en les dues últimes setmanes “hi ha hagut un increment important d’emissió de certificats”, ja que del 8 al 21 de novembre se n’han expedit 332.455 en total. Aquesta última setmana, en la qual s’ha intensificat el debat sobre la implantació d’aquesta mesura, s’ha duplicat la sol·licitud d’aquests documents: del 15 al 21 de novembre se n’han demanat 218.271, enfront dels 114.184 que es van emetre just la setmana anterior. “Això suposa una mitjana de 31.181 certificats cada dia”, especifiquen des de Sanitat.

En dades globals, ja tenen el certificat covid 2.254.335 valencians. La gran majoria és després d’haver-se vacunat amb la pauta completa, 2.198.905; però també se n’han expedit 30.516 per a persones que s’han recuperat de la malaltia i 24.914 per a valencians que han optat per fer-se una prova negativa de PCR per a obtindre el document.

Actualment, el document, que es pot descarregar en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, només està implantat a la Comunitat Valenciana en àmbits molt restringits com ara festivals multitudinaris de música (en Les Arts, celebrat aquest mes de novembre, es va sol·licitar per a entrar al recinte) o en sales de concerts, però no és obligatori demanar-lo als clients, ja que queda en mans dels promotors si fer-ho amb la intenció de suavitzar les mesures restrictives anti covid. Ara, i amb l’últim repunt de la pandèmia del coronavirus, el Consell vol generalitzar-ne l’ús en més àmbits com una forma de protecció als vacunats i, com a objectiu últim, per a promoure la vacunació en tots aquells que no s’han immunitzat encara, més de 460.000 valencians majors de 12 anys.

Ara com ara, s’està depurant un text legal per a presentar-lo davant del Tribunal Superior de Justícia de la CV i rebre el preceptiu aval previ. La intenció és que aquest mètode de control d’accés en uns certs àmbits estiga en marxa abans del pròxim pont de la Constitució.