Qatar admetrà en el mundial de futbol que acollirà d’ací a un any els aficionats LGTBI, sempre que no demostren en públic la seua condició sexual. Aquesta és la crua i menyspreable conclusió de les declaracions del president del comité organitzador del torneig, Nasser Al Khater, en una entrevista amb la CNN.

Sobre la por d’acudir a Qatar que va manifestar Josh Cavallo, el futbolista australià que va fer pública la seua homosexualitat fa unes setmanes, Al Khater va declarar a la televisió anglesa que no tenia res a témer, ja que el seu país és “tolerant i acollidor”. “És benvingut a Qatar i el convide a vindre també abans del mundial”, ha assegurat Al Khater, que ha garantit la seguretat dels aficionats, independentment de quina siga la seua condició sexual.

“Ningú se sent amenaçat ni insegur a Qatar”, ha afegit Al Khater, que s’ha negat a reconéixer que l’homosexualitat siga delicte al país, malgrat que està penada amb fins a tres anys de presó, i ha cenyit la diferència amb altres països al fet que el matrimoni entre persones del mateix sexe no ha sigut legalitzat.

“Pudorosos”

No obstant això, repreguntat per la periodista, va assenyalar que en altres països hi ha “més tolerància cap a les mostres públiques d’afecte” entre persones del col·lectiu LGTBI: “A Qatar i en tota aquesta regió som molt més pudorosos i conservadors. Per això, demanem respecte als aficionats i estem segurs que respectaran aquesta qüestió. Nosaltres respectem altres cultures i confiem que altres cultures respecten la nostra”.

Aquesta polèmica se suma a la que ja hi ha des de fa anys amb la situació de les persones migrants que treballen a Qatar per a construir els estadis en els quals es disputarà el mundial, en el qual Espanya té ja garantida la seua presència, igual que altres seleccions capdavanteres com França, Alemanya, Brasil o Argentina.

“Pràctiques abusives”

Fa a penes un parell de setmanes, Amnistia Internacional va denunciar que Qatar té “paralitzats” els canvis que havia promés sobre el seu sistema laboral, alhora que les “velles pràctiques abusives” contra la mà d’obra migrant ressorgeixen a només un any que se celebre el torneig.

“Qatar s’està quedant sense temps”, va advertir l’organització, d’acord amb els resultats de l’informe Reality Check 2021, que alerta sobre l’incompliment del país de la seua “promesa” d’abolir el sistema kafala (la legislació laboral basada en el patrocini) i millorar la protecció dels treballadors migrants, segons va informar Europa Press.