La unitat política valenciana en defensa d'una reforma del finançament que garantisca un tracte just a aquest territori està garantida. El PP assumeix que la qüestió del repartiment dels diners necessita unitat i que és un assumpte que cal despolititzar. El líder dels populars, Carlos Mazón, es va comprometre ahir amb la defensa del fet que el criteri poblacional siga el que major pes tinga en el futur model i es va mostrar disposat a un front comú amb el president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig.

Va ser una de les claus de la primera reunió que ambdós van mantindre ahir durant menys d'una hora al Palau de la Generalitat, des que Mazón va assumir el lideratge de l'oposició abans d'estiu. Els dos tornaran a trobar-se abans del 31 de gener per a consensuar les al·legacions valencianes a la proposta sobre el criteri de població ajustada que el 4 de desembre va presentar el Ministeri d'Hisenda, un «esquelet» que Mazón titlla d'«insult».

Segons el president del PPCV, la direcció nacional del PP comparteix que el criteri principal ha de ser el pes poblacional i que la Comunitat Valenciana no pot eixir-ne perjudicada. Mazón afig que entre el PPCV i Génova hi ha ara més afinitat i la seua capacitat d'interacció és major. 

Amb tot, el dirigent popular dibuixa un panorama catastròfic a la Comunitat Valenciana amb una molt greu «situació de col·lapse» de la Generalitat en serveis bàsics com els socials o sanitaris, a la qual cosa s'uneix el preu disparat de la llum i el que considera un «infern fiscal» dins de la seua ofensiva per exigir una rebaixa d'impostos autonòmics, i el caos en la rodalia ferroviària. Segons Mazón és necessària la reacció urgent del Consell i fa una crida a prioritzar un pla exprés en atenció primària.

Ampliació del port i l'aigua

També reclama Mazón, seguint els passos de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, test d'antígens i PCR gratuïts. I el suport de tot el Consell a l'ampliació del port de València davant de la presència de consellers, com la de Medi Ambient, Mireia Mollà, a Brussel·les per a tractar de paralitzar l'ampliació. També demana la defensa clara del transvasament Tajo i Segura i dels regants valencians en la seua reivindicació perquè l'embassament d'Alarcón figure en el Pla del Xúquer.

Fonts de Presidència van assenyalar que la reunió va transcórrer amb normalitat i que Puig manté contactes habituals amb els representants polítics. 

Segons assenyalen, el cap del Consell ha escoltat els suggeriments i, com sempre, atendrà qualsevol proposta que afavorisca el conjunt dels valencians des del consens i el màxim acord. Afigen que Puig està compromés amb la defensa del Tajo-Segura i una solució que millore la rodalia ferroviària.