L’Ajuntament de Xàbia aprovarà la setmana que ve el seu primer pressupost des de 2017. El Govern ha relaxat l’equilibri pressupostari i la regla de la despesa i Xàbia respira. El consistori no deu ni un euro. Enguany estalviarà 300.000 euros de comissions bancàries. A més, disposa de 14,6 milions de romanent de tresoreria. Així, després d’un lustre de prorrogar pressupostos, per fi, podrà treballar amb uns comptes conformes als nous temps.

El pressupost ascendeix a 39 milions d’euros. L’increment respecte al de 2017 és de 3,5 milions. Permetrà convocar places d’ocupació pública (les més necessàries són les deu noves de la Policia Local) i reforçar els programes socials i d’ajuda a empresaris i autònoms. El regidor d’Hisenda, Ximo Segarra, va destacar ahir que es destinen 300.000 euros a ajudes d’emergència i 300.000 euros més a comerços i petites empreses. Va avançar que aquestes partides estan obertes i es poden incrementar.

Els comptes també es posen al dia en ingressos de construcció. El regidor va dir que se’n fa una previsió “prudent”, però, encara així, s’espera que Xàbia recapte 1.250.000 euros de l’impost de construccions i obres i 1.400.000 euros de taxes urbanístiques per llicències. La pandèmia no li ha passat factura a l’urbanisme local. Es continuen construint xalets de luxe i apartaments.

En inversions, el pressupost no tira la casa per la finestra. La partida és d’1,2 milions i inclou la piscina municipal (les obres estan en marxa i el govern local, del PSPV i Ciutadans, encreua els dits) i obres de xicotet urbanisme.

Però la loteria és el romanent de tresoreria. I ací sí que entren les grans obres (més emblemàtiques que aparatoses). Es destina poc més d’un milió d’euros a rehabilitar el far del cap de Sant Antoni i convertir-lo en centre d’interpretació de la reserva marina i del Montgó. Un altre projecte que es podrà portar avant és la creació d’un passeig en el Primer Muntanyar. Enllaçarà el port i la platja de l’Arenal. Les obres ascendeixen a 2,5 milions. Ja va ser tot un encert convertir en zona de vianants un dels dos carrils de la carretera. Aquella solució provisional va ser el primer pas del futur passeig.

El romanent també dona per a pagar revessos judicials. Una sentència obliga l’Ajuntament a canviar l’obsolet enllumenat públic de la urbanització el Tossalet (la que va inaugurar en 1967 el ministre d’Informació i Turisme d’aleshores, Manuel Fraga, i que va posar Xàbia en el mapa del turisme de poder). L’obra ascendeix a 2,8 milions.

Del romanent també ix l’aportació municipal d’1,6 milions per a la piscina coberta. El Consell hi posa 3 milions més.

Això sí, l’obra maleïda, la de l’auditori, no apareix en el pressupost ni en el romanent. S’hi inclourà quan es resolga el conflicte amb l’empresa i es reprenguen uns treballs que fa més d’un any que estan parats.